“Σιστοβάρη”: Ιστορία μου, αμαρτία μου…
Ποιότητα Ζωής

“Σιστοβάρη”: Ιστορία μου, αμαρτία μου…

Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας ΠαρασκευήςΤο θέμα έχει “ταλαιπωρήσει” ουκ ολίγες φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε “ομηρικές” συγκρούσεις τους δημοτικούς συμβούλους και, ως φαίνεται, θα εξακολουθεί να το “ταλαιπωρεί” και στο άμεσο μέλλον. Ο λόγος για το κληροδότημα “Σιστοβάρη” που, όπως ανέφερε σε μία από τις παρεμβάσεις του ο τέως δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος, είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία αποτελεί “μήλον της έριδος”.

Αυτή τη φορά αφορμή για να έρθει το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ήταν η συνεδρίαση του Σώματος, την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014, και η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για ανάθεση γνωμοδότησης σχετικά με την ανάκληση ή μη της άδειας λειτουργίας της ομόρρυθμης εταιρίας με την επωνυμία ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΜΟΥΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε στο ακίνητο του κληροδοτήματος. Από την πλευρά της διοίκησης του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά το θέμα τέθηκε στη βάση να ληφθεί μία απόφαση για την έκδοση γνωμοδότησης από έγκριτο νομικό ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σίγουροι αναφορικά με την τελική απόφασή τους, δηλαδή της ανάκλησης ή μη της άδειας λειτουργίας της προαναφερόμενης επιχείρησης. Κι αυτό για να μην προκύψουν νομικές περιπέτειες που ενδεχομένως θα έθεταν σε κίνδυνο την ιδιοκτησία του Δήμου επί του ακινήτου. Ωστόσο, ούτε η εισήγηση του δημάρχου, ούτε και οι διαρκείς παροτρύνσεις του προέδρου του Σώματος Ιωάννη Βουτσινά στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τη συζήτηση από το να επεκταθεί σχεδόν σε όλο το “ιστορικό” του εν λόγω κληροδοτήματος.

“Πυρ ομαδόν” από τη μειοψηφία

Η συζήτηση του όλου θέματος προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τα έδρανα της μειοψηφίας, με κοινό παρονομαστή των τοποθετήσεων ότι η διοίκηση δεν ξεκαθαρίζει τη δική της στάση και προτιμά να “τρενάρει” την υπόθεση”, “πετώντας την μπάλα στην εξέδρα”, προκειμένου να αποφύγει το “πικρό ποτήρι” μιας οριστικής απόφασης.

Περισσότερο καυστικός υπήρξε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΣΗ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΗ, ο οποίος κατηγόρησε αρχικά τον δήμαρχο ότι καθυστέρησε τέσσερις μήνες να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ υπάρχει ήδη αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που μιλά για ανάκληση της άδειας του ιδιώτη. Μάλιστα, στην τοποθέτησή του καταφέρθηκε ευθέως κατά της νομικής υπηρεσίας του Δήμου διαχρονικά, κατηγορώντας τα στελέχη της ως επίορκους, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν υποστηρίζουν τα συμφέροντα του Δήμου. Ο κ. Κώστας Κουβόπουλος υποστήριξε επίσης ότι ήταν αυτός που φώναζε για χρόνια για την εγγραφή του κληροδοτήματος στο Κτηματολόγιο και πάλευε για να αποφύγει ο Δήμος την έκτακτη χρησικτησία από πλευράς του επιχειρηματία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν αποκλείει πλέον τον κίνδυνο της τακτικής χρησικτησίας και της απώλειας του ακινήτου. Κατέληξε δε λέγοντας ότι όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αποδεικνύουν το μη σύννομο χειρισμό της υπόθεσης από τη νομική υπηρεσία θα τα καταθέσει στην υπηρεσία κατά της διαφθοράς, ζητώντας σε αυτό και τη συνδρομή της δημοτικής αρχής.

Το «φάντασμα» του «Σιστοβάρη» εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το Δημοτικό Συμβούλιο της 
πόλης, προκαλώντας ατέλειωτες πολιτικές κόντρες κι αφήνοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα...

Για ομολογία εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την αδυναμία της νομικής υπηρεσίας του Δήμου να χειριστεί το όλο θέμα έκανε λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μιχαήλ Γαβράς, προσθέτοντας ότι η υπόθεση με την αφαίρεση της άδειας του επιχειρηματία θα έπρεπε να έχει “κλείσει” στη δημαρχιακή επιτροπή και να μην έχει παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν υπήρχε το πολιτικό θάρρος γι΄ αυτό.

Από την πλευρά τους οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Αλεξόπουλος και Δημήτρης Αλεφαντής επεσήμαναν ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να “τρενάρει” την υπόθεση, ώστε να περάσουν οι εκλογές και να αποφύγει μία γρήγορη απόφαση, με τον δεύτερο να προκαλεί σε αρκετά σημεία τον κ. Βασίλη Ζορμπά (χωρίς να λαμβάνει απάντηση, είναι η αλήθεια) να ξεκαθαρίσει ποια είναι η δική του θέση αναφορικά με το εάν πρέπει να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή όχι.

Ο τέως δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος, αφού δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της λήψης της γνωμοδότησης, τόνισε ότι το θέμα συντηρείται σκοπίμως ενώ θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία… βαδίζει η πόλη έχοντας ανοιχτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Αναρωτήθηκε, επίσης, εάν η υπόθεση με την επιχείρηση που λειτουργεί στο εν λόγω ακίνητο είναι τόσο “αμαρτωλή”, γιατί ανανεώνεται ανά έτος η άδεια λειτουργίας της.

Ότι δεν έχει κότσια κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιάννης Σταθόπουλος, λέγοντας ότι η απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής επί εποχής Γιαννακόπουλου ήταν ξεκάθαρη και από τη στιγμή που η επιχείρηση δεν κάνει σωστή διαχείριση της άδειας που της έχει δοθεί, αυτή πρέπει να αφαιρεθεί. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως “τζάμπα λεφτά” το ποσό που θα δοθεί για τη γνωμοδότηση, δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει το σχετικό θέμα και καλώντας τη διοίκηση ν΄ αναλάβει τις ευθύνες της και να αφαιρέσει την άδεια από τον επιχειρηματία.

Για  “θανάσιμα αμαρτήματα” γύρω από την υπόθεση του “Σιστοβάρη” έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ανδρέας Γκιζιώτης, λέγοντας ότι με ευθύνη των δημοτικών διοικήσεων μετατρέψανε σε συνομιλητή τον επιχειρηματία και μετά, αφού διαπίστωσαν ότι έχουν εξαπατηθεί, προσπάθησαν και προσπαθούν όπως όπως να διασώσουν τη… χαμένη τιμή τους. Αν και διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ότι κάποιοι απεκόμισαν όφελος, είπε ότι όλοι, λίγο πολύ, “έπαιξαν” με τον επιχειρηματία και σε κάθε περίπτωση, υπήρξε λάθος εκτίμηση σε ό,τι αφορούσε την εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Τέλος, παρατηρώντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση και η άδεια θα έπρεπε ήδη να έχει αφαιρεθεί, κάλεσε τη διοίκηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσει να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από το κληροδότημα.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Γεράσιμος Βλάχος, αφού υπερασπίστηκε την πολιτική του πρώην δημάρχου Αντώνη Σιδέρη στην υπόθεση του “Σιστοβάρη” και κυρίως στην εξασφάλιση της επιστροφής του ακινήτου στον Δήμο το 2025, κατέκρινε τη δημοτική αρχή για διστακτικότητα απέναντι στον επιχειρηματία. Όπως τόνισε, η απόφαση είναι του δημάρχου και δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε τις όποιες κινήσεις καθυστερήσεων κάνει ο Δήμος ως “προφάσεις εν αμαρτίαις” και κατέληξε λέγοντας ότι η απόφαση για λήψη γνωμάτευσης δεν έχει ουσία και η σχετική δαπάνη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Μία… αιρετική πρόταση

Αίσθηση προκάλεσε στο Σώμα η πρόταση του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Ησαΐα, ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στη νομική υπηρεσία του Δήμου, δήλωσε υπέρ των διαπραγματεύσεων με τον επιχειρηματία, προκειμένου να εξασφαλιστούν οφέλη για την πόλη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν η γνωμοδότηση είναι υπέρ της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας, προτιμά, από το να υπάρχει ένα άδειο γκρίζο κτήριο στην πόλη και κάποιοι άνεργοι συμπολίτες, να έρθουν σε συνεννόηση με τον επιχειρηματία ώστε να προσφέρει κάποια ανταποδοτικά οφέλη, όπως για παράδειγμα η παραχώρηση της δυνατότητας σε συλλόγους να χρησιμοποιούν ορισμένους χώρους του ακινήτου για τις εκδηλώσεις τους.

Η εν λόγω πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Φώτη Αλεξόπουλου, ο οποίος τόνισε εμφατικά ότι “είναι τραγικό να προτείνεται το Δημοτικό Συμβούλιο να διαπραγματευτεί με έναν καταπατητή”.

“Δεν θα χαθεί το κληροδότημα”

Από την πλευρά του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά επιχειρήθηκε να αιτιολογηθεί η προσφυγή σε γνωμοδότηση επί του θέματος στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια νομική εμπλοκή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατοχή του Δήμου επί του ακινήτου. Όσο για την ανάγκη προσφυγής σε νομικό εκτός του Δήμου πρόβαλε ως λόγους αφενός την “αποψίλωση” της νομικής υπηρεσίας από στελέχη κι αφετέρου τις αμφισβητήσεις που έχουν τεθεί κατά καιρούς για τις γνωμοδοτήσεις της μίας και μοναδικής πλέον, υπαλλήλου της νομικής υπηρεσίας.

Ο κ. Β. Ζορμπάς χαρακτήρισε την όλη υπόθεση του κληροδοτήματος “Σιστοβάρη” ως μέγα πολιτικό θέμα, απορρίπτοντας όμως τις κατηγορίες περί προσπάθειάς του να καθυστερήσει τις εξελίξεις για να αποφύγει το όποιο κόστος. Μάλιστα, αφού επεσήμανε ότι ο ίδιος θα είναι δήμαρχος τουλάχιστον έως τις 30 Αυγούστου του 2014, διαβεβαίωσε ότι θα είναι αυτός που θα κλείσει οριστικά το ζήτημα. Τέλος, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα το κληροδότημα δεν πρόκειται να χαθεί και το 2025 το ακίνητο θα επιστρέψει στον Δήμο.

Εκεί που… χάθηκε η μπάλα

Η όλη συζήτηση έφθασε και σε ένα κομβικό σημείο όπου αυτά που ακούστηκαν μόνο προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν. Κι αναφερόμαστε στην κόντρα μεταξύ του δημάρχου και του κ. Γιάννη Σταθόπουλου σχετικά με το ποιος είχε περισσότερες φορές συναντηθεί με τον επιχειρηματία που λειτουργεί την επιχείρηση στο “Σιστοβάρη” και τι είδους συμφωνίες είχε κάνει μαζί του. Είχε προηγηθεί μάλιστα και μία αποστροφή του κ. Βασίλη Ζορμπά ότι “όσα συζητάμε είναι παλιές αμαρτίες και καλό είναι να τις αναλάβουν αυτοί που τις έχουν“, η οποία προφανώς είχε… προθερμάνει το κλίμα.

Τα υπονοούμενα, οι αιχμές, αλλά και οι βαρείς πολιτικοί χαρακτηρισμοί μεταξύ των δύο ανδρών “έδωσαν και πήραν”, αλλά τίποτε το ουσιαστικό δεν πρόσθεσαν στην εξέλιξη της συζήτησης…

Ποιος θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο;

Ωστόσο, η παραπάνω κόντρα είχε και μία… παράπλευρη εξέλιξη. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, αφού “τσίγκλισε” ορισμένους από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους κάνοντας λόγο για… απώλειες παρθενίας που τώρα επιχειρείται ατάκτως να αποκατασταθούν, αναρωτήθηκε εάν θα πρέπει ο ίδιος να φέρει στο Σώμα το θέμα της αφαίρεσης της άδειας του επιχειρηματία “για να μετρηθούμε όλοι”, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το… γάντι σήκωσε αυτομάτως ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αλεφαντής, ο οποίος προκάλεσε ευθέως τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη, λέγοντας: “Εάν το φέρεις, σου δηλώνω από τώρα ότι εγώ θα ψηφίσω υπέρ της αφαίρεσης. Αλλά δεν θα το κάνεις”. 

Και κάπου εκεί παρενέβη εκ νέου ο κ. Κώστας Κουβόπουλος ο οποίος, αφού εξέφρασε τον οίκτο του για την εικόνα που παρουσιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ότι θα φέρει ο ίδιος στο Σώμα θέμα για αφαίρεση της άδειας του επιχειρηματία, χωρίς να περιμένει καμία γνωμοδότηση, καθώς όπως τόνισε “θα έπρεπε να έχουμε πάρει ήδη την άδεια από αυτόν που λυμαίνεται την πόλη”, προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος “αγοράζει χρόνο” υπέρ του επιχειρηματία.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος και πότε τελικώς θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Σώμα και τι απόφαση θα λάβει το τελευταίο επί ενός ζητήματος που μάλλον είναι πολύ… καυτό για να το ακουμπήσει κάποιος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet