Διευρύνεται ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας της Αυτοδιοίκησης
Αυτοδιοίκηση

Διευρύνεται ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας της Αυτοδιοίκησης

Ένα νέο ΚΕΠ Υγείας της Αυτοδιοίκησης, το ΚΕΠ Υγείας Μεταμόρφωσης, άνοιξε τις πύλες του με εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014.

Ενημερωτική εκδήλωση για το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, με την ευκαιρία των εγκαινίων του ΚΕΠ Υγείας ΜεταμόρφωσηςΣε εκδήλωση – ενημέρωση για τον θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αφορμή των εγκαινίων, ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης μίλησε για τον προσυμπτωματικό έλεγχο επτά θανάσιμων νοσημάτων και τόνισε την ανάγκη να ακολουθούν οι δημότες αυτόν τον έλεγχο ανάλογα με την ομάδα κινδύνου που ανήκουν, για να μην φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Σκοπός των ΚΕΠ Υγείας όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, είναι «η ενημέρωση και πληροφόρηση για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας με συμβουλευτική στήριξη για περαιτέρω κατεύθυνση».

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας κάλεσε όλους τους δημόσιους Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν και να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, η οποία θα συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση σοβαρών ασθενειών και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ αναφέρθηκε στα ΚΕΠ Υγείας ως έναν θεσμό που γεννιέται και θα ασχοληθεί με την πρόληψη με ολοκληρωμένο τρόπο στα όρια του δήμου, με τη διαπαιδαγώγηση της προαγωγής υγείας, την αλλαγή συμπεριφορών που αφορούν σε παθολογικές καταστάσεις όσο και σε προληπτικές καταστάσεις.

Τέλος, ο Νεκτάριος Μπρέγιαννης χειρουργός οφθαλμίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος των ΚΕΠ Υγείας Μεταμόρφωσης αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα σε τρεις δράσεις που θα εξελιχθούν μέσω των ΚΕΠ Υγείας. Το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο και την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Πρόληψης του Καρδιαγγειακού Κινδύνου και το Πρόγραμμα της Παιδικής Διατροφής (Παιδειατροφή). Κλείνοντας, ο κ. Μπρέγιαννης κάλεσε τους δημότες της Μεταμόρφωσης να αξιοποιήσουν την ύπαρξη αυτού του θεσμού που είναι πλέον γεγονός και είναι στα όρια του Δήμου τους.

Ευκαιρία και όχι απειλή για τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελεί η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας της Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ χαιρετίζει, με ανακοίνωσή του, τη δημιουργία του Κέντρου Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠΥ) Μεταμόρφωσης. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά: «Η καινοτόμος προσπάθεια να διατηρήσουμε την υγεία του πολίτη πριν ασθενήσει πρέπει να είναι το μέλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΚΕΠ Υγείας. Συνεχίζουμε δυναμικά και στα άλλα 14 ΚΕΠ Υγείας, ώστε να γίνει συνείδηση και στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη. Συγχαίρω τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδη Καρπετά, που γρήγορα αντιλήφθηκε πόσο σημαντικά είναι τα ΚΕΠ Υγείας για τους δημότες και συνέδραμε στην προσπάθεια αυτή».

Τα ΚΕΠ Υγείας «δεν υποκαθιστούν», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, «τα ιδιωτικά ιατρεία, αφού δεν παρέχουν τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται σε αυτά. Αντίθετα, στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών πάνω στο ζήτημα της πρόληψης της υγείας. Μέσα από την ευαισθητοποίηση αυτή, που στόχο έχει να ενισχύσει την προσπάθεια να διατηρηθεί η υγεία του πολίτη πριν ασθενήσει, οι πολίτες θα αναζητήσουν υπηρεσίες πρόληψης απευθυνόμενοι και στους ιατρούς που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Ουσιαστικά “ανοίγει” μια νέα αγορά παροχής ιατρικών υπηρεσιών, αυτή τη φορά όχι στον τομέα αντιμετώπισης της ασθένειας, αλλά της πρόληψής της. Κι από το “άνοιγμα” αυτό δεν βλάπτονται τα ιδιωτικά ιατρεία, αλλά ωφελούνται».

Ο ΙΣΑ δηλώνει «υπέρμαχος» κάθε πρωτοβουλίας της Αυτοδιοίκησης υπέρ της υγείας των πολιτών, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η συνεργασία Αυτοδιοίκησης και λειτουργών της υγείας πάνω στα ζητήματα της πρόληψης, μας ωφελεί όλους. Πολίτες, ιατρούς και Αυτοδιοίκηση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet