Της… Κουτρούλη ο γάμος στο… Λούνα Παρκ
Πολιτική

Της… Κουτρούλη ο γάμος στο… Λούνα Παρκ

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι ερευνόμενες υποθέσεις για α) παράνομη λειτουργία ψυχαγωγικής μονάδας και β) ψευδή βεβαίωση με την οποία μία εργαζόμενη χάνει μία θέση εργασίας, ενώ μία άλλη την καταλαμβάνει, ως αποτέλεσμα της προαναφερόμενης ψευδούς βεβαιώσεως;

Απάντηση 1: Και οι δύο αφορούν στον αυτό Δήμο (Πεντέλης).
Απάντηση 2: Και για τις δύο οι Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών έκριναν ότι έπρεπε να απορριφθούν.
Απάντηση 3: Και για τις δύο η Εισαγγελία Εφετών έκρινε ότι εσφαλμένα απερρίφθησαν και παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των κατηγορουμένων.
Απάντηση 4: Κατηγορούμενος και στις δύο περιπτώσεις είναι ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.

Το 2014 μπήκε με... δικαστική ορμή στον Δήμο Πεντέλης, αφού με δύο αποφάσεις της Εισαγγελίας 
Εφετών δύο υποθέσεις που αφορούν χειρισμούς της νυν διοίκησης, εκεί που φαίνονταν 
να μπαίνουν στο αρχείο, τελικώς παίρνουν την οδό της διερεύνησης.

Προσφυγή Ελένης Κουτρούλη

Η πρώτη χρονολoγικά απόφαση που ανασύρεται είναι αυτή της κ. Ελένης Κουτρούλη η οποία κατηγορεί τον κ. Δημήτρη Στεργίου ότι, με την ιδιότητά του ως δήμαρχος Πεντέλης, χορήγησε, μετά από αίτηση της κ. Μανωλιάς Παπαδάκη (σύζυγο του αδελφού του και δεύτερη κατηγορουμένη), ψευδή βεβαίωση προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως δικαιολογητικό για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό για πλήρωση θέσεων στον Δήμο Πεντέλης. Σε αυτή αναφερόταν ότι η κατηγορουμένη εργάστηκε στον Δήμο ως διοικητική υπάλληλος για συνολικό διάστημα 72 μηνών, ενώ η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι το διάστημα αυτό ήταν μόνο 40 μήνες, το δε υπόλοιπο διάστημα (32 μήνες) η κατηγορουμένη απασχολείτο ως κλητήρας και ως εργάτρια καθαριότητας. Με τη φερόμενη ως ψευδή βεβαίωση η κατηγορουμένη πριμοδοτήθηκε με 186 επιπλέον μόρια στον προαναφερόμενο διαγωνισμό, τα οποία και ήταν καθοριστικά για την πλήρωση της μοναδικής προκηρυχθείσας θέσης του κλάδου ΔΕ1 Διοικητικού του πρώην Δήμου Πεντέλης και τον ταυτόχρονο αποκλεισμό της εγκαλούσας. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην έγκληση η κατηγορουμένη, σε σχετική υπεύθυνη δήλωση που κατέθεσε ανέφερε ψευδώς ότι εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος για τους επιπλέον 32 μήνες.

Τελικώς, με απόφασή του στις 5/1/2014 (αριθμός 288/2013) ο Εισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Καραφλός, αφού κρίνει ότι «ο Εισαγγελέας Πλημμ/κών εσφαλμένα απέρριψε, στο σύνολό της, την ως άνω έγκληση, για τους ως άνω νομικούς λόγους», προσθέτει ότι «θα πρέπει, κατά τούτο, να ασκήσει ποινική δίωξη για τις φερόμενες ως άνω τελεσθείσες κακουργηματικές αξιόποινες πράξεις, δεκτής γενομένης, νόμω και ουσία, της κρινόμενης προσφυγής».

Οι πράξεις για τις οποίες πλέον παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης είναι οι κάτωθι κακουργηματικές πράξεις:

  1. Ψευδής βεβαίωση, με σκοπούμενο συνολικό περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
  2. Άμεση συνέργεια σε απάτη, με σκοπούμενο συνολικό περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ (σ.σ.: για τον δήμαρχο).
  3. Ηθική αυτουργία στην πράξη της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπούμενο συνολικό περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
  4. Απάτη, με σκοπούμενο συνολικό περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
  5. Χρήση ψευδούς βεβαίωσης με σκοπούμενο συνολικό περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
  6. Ψευδή υπεύθυνη δήλωση, του άρθρου 8 του Ν. 1599/86, με σκοπούμενο συνολικό περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ (σ.σ.: η δεύτερη κατηγορουμένη).
Η υπόθεση του Λούνα Παρκ

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στη λειτουργία του Λούνα Παρκ στην Αγία Τριάδα Πεντέλης. Μηνυτές και εν συνεχεία προσφεύγοντες στην εν λόγω υπόθεση είναι οι κ.κ. Μανώλης Γραφάκος, Αντώνης Φειδοπιάστης και Λεωνίδας Λάζος, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πεντέλης. Οι καταγγελίες τους συμπτυγμένα αφορούν στο ότι ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, με σκοπό να προσπορίσει παράνομο όφελος στον κ. Φώτιο Σταυρόπουλο, ιδιοκτήτη της επιχείρησης Λούνα Παρκ στην προαναφερόμενη περιοχή, έχει επιτρέψει στην εν λόγω επιχείρηση:

  1. Να λειτουργεί παράνομα από το 1999 Λούνα Παρκ και μάλιστα κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
  2. Να καταλαμβάνει αυθαίρετα δημοτικό χώρο 1.000 τ.μ.
  3. Να μην καταβάλλει δαπάνες κοινόχρηστων χώρων-δημοτικά τέλη (ΔΕΗ κ.λπ.) στον Δήμο Πεντέλης, κατ΄ αντιστοιχία με την παραπάνω έκταση του χρησιμοποιούμενου δημοτικού χώρου.
  4. Να μην καταβάλλει το αντίστοιχο μίσθωμα στον Δήμο Πεντέλης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο Δήμος Πεντέλης κατά τους μηνυτές έχει υποστεί περιουσιακή ζημία ύψους άνω των 90.000 ευρώ εξαιτίας της μη είσπραξης δημοτικών τελών, μισθωμάτων και λοιπών οφειλόμενων εισφορών (σ.σ.: εάν τελικώς αποδειχθεί ότι επήλθε η παραπάνω ζημία για τον Δήμο, επειδή αυτή υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ, θα μιλούμε για κακουργηματική πράξη).

Με απόφασή του στις 12/2/14 (Αριθμός 28/2014) ο Εισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Δεγαΐτης, αφού εκτιμά ότι «μη ορθώς απερρίφθη η εν θέματι μηνυτήρια αναφορά, με την προσβαλλόμενη διάταξη του Εισαγγελέως Πλημμ/κών Αθηνών», εν συνεχεία παραγγέλνει «την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του άνω μηνυόμενου (σ.σ.: κ. Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη) για τα αδικήματα της παραβάσεως καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και απιστίας εν υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση».

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, οι επισκέψεις στην Ευελπίδων θα είναι στην… ημερήσια διάταξη για κάποιους από τους παράγοντες της πόλης και, ανεξάρτητα από την κατάληξη των υποθέσεων, αναμφίβολα θα «βαρύνουν» το πολιτικό κλίμα και μάλιστα ενόψει των κρίσιμων εκλογών του προσεχούς Μαΐου. Πόσο μάλλον που το δικαστικό ρεπορτάζ στην πόλη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει και συνέχεια…

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Ντίνος

    Μεμιάς σχίστηκε το χρυσό περιτύλιγμα του ψευτοπόποτα της Πεντέλης.
    Απορώ πως έχει τα μούτρα και κατεβαίνει στις εκλογές.
    Λίγη τσίπα άν είχε θα είχε ήδη παραιτηθεί. Και αυτός και η νύφη του.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ….

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet