Τρόποι στήριξης της εμπορικής αγοράς Αγίας Παρασκευής
Επιχειρήσεις – Αγορά

Τρόποι στήριξης της εμπορικής αγοράς Αγίας Παρασκευής

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη υπήρξε η συζήτηση με θέμα «Να στηρίξουμε – Ενισχύσουμε την Τοπική Αγορά στον καιρό της κρίσης», που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), την  Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ) και το Σωματείο Εστιατόρων «Ο Διόνυσος» τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Η συζήτηση, η οποία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου, «έγινε για πρώτη φορά στον Δήμο Αγίας Παρασκευής», άνοιξε με τον δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες της κρίσης για την αγορά και ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και στην ανάγκη στήριξής τους. Ειδικότερα μίλησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για την τοπική αγορά της Αγίας Παρασκευής και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση της στήριξης και της ενίσχυσής της, όπως η μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 6% και στα καταστήματα κάτω των 60 τ.μ.κατά 15%, η μείωση 30% στα τραπεζοκαθίσματα της κεντρικής πλατείας, για τη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΝΕΒΑΠ, όπου τέθηκαν θέματα στα οποία ανταποκρίθηκε άμεσα η δημοτική αρχή π.χ. η ενίσχυση και ο καλύτερος προγραμματισμός της καθαριότητας στους εμπορικούς δρόμους, για την τοποθέτηση πανώ για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, τον γιορτινό στολισμό και τον προγραμματισμό εκδηλώσεων στις γιορτές που θα τονώσουν την αγορά βελτιώνοντας το κλίμα και την εικόνα της, τον αποκλεισμό δραστηριοτήτων που ανταγωνίζονται αθέμιτα τα τοπικά καταστήματα κ.λπ., όπως και για άλλα θέματα που τα δρομολογεί π.χ. ελεγχόμενη στάθμευση, διευκόλυνση των μεταφορών και των συγκοινωνιών κ.λπ.». Τόνισε, επίσης, τη σημασία που αποδίδει στη σταθερή και μόνιμη συνεργασία με τους επαγγελματίες και τα συλλογικά τους όργανα και τους ζήτησε να ενημερώνουν για τα προβλήματα που εντοπίζουν στη λειτουργία της πόλης και τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία της αγοράς και τις προτάσεις τους για την επίλυση τους.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην κρίση και τις συνέπειές της στις μικρές επιχειρήσεις στη μεταποίηση και στο εμπόριο και στους επαγγελματίες, στη δράση και στις προτάσεις της Συνομοσπονδίας και στην ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής, μετά από 6 χρόνια ύφεσης και κρίσης, ενός «εθνικού σχεδίου ανάπτυξης». Ειδικότερα αναφέρθηκε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στην πιλοτική προσπάθεια δημιουργίας σε 6 Δήμους πανελλαδικά Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου με τη συνεργασία Δήμων και επαγγελματιών και σημείωσε πως «ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην οδό Αγίου Ιωάννου, από όπου όμως λείπει μια πολύ βασική προϋπόθεση, τα πάρκινγκ». Τόνισε την ανάγκη των συνεργασιών μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού και ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Συνομοσπονδίας και τις δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης, κατάρτισης και συμβουλευτικής που παρέχουν σε όλους τους επαγγελματίες. Πρόσφερε στον δήμαρχο από ένα αντίτυπο των εκδόσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που θα αποσταλούν επίσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για να είναι στη διάθεση όλων και τέλος ζήτησε από τα στελέχη του Ινστιτούτου και του ΚΕΚ να αποστείλουν όλα τα ενημερωτικά υλικά στους επαγγελματίες της Αγίας Παρασκευής.

Ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ Γεράσιμος Χάρχαρος ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του πάρκινγκ, το οποίο χαρακτήρισε ως «το σοβαρότερο πρόβλημα για την αγορά της Αγίου Ιωάννου» και πρότεινε να μελετηθούν άμεσα οι πιθανές λύσεις. Ζήτησε να εξετασθούν λύσεις για διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τη διαφημιστική προβολή της, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση, μίλησε για την καλή συνεργασία με τη δημοτική αρχή στα θέματα της Ένωσης, όπως καθαριότητα, φωτισμός, στολισμός και εκδηλώσεις γιορτών, αντιμετώπιση παρεμπορίου, ρυθμίσεις για τις εμποροπανηγύρεις κ.λπ. και τέλος, τόνισε τη διαφωνία της Ένωσης για το άνοιγμα τις Κυριακές και τις λευκές νύχτες.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με ερωτήσεις και απαντήσεις και ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις των παρευρισκομένων επαγγελματιών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Σιδέρης, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μυλωνάκης (Συμμαχία Ευθύνης) και Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (Μια Γενιά Μπροστά). Τον συντονισμό είχε ο Μανώλης Πέπονας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΕΒΑΠ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet