Ο Ν. Χιωτάκης ευχαριστεί για την αναθεώρηση του ΓΠΣ Ν. Ερυθραίας
Ποιότητα Ζωής

Ο Ν. Χιωτάκης ευχαριστεί για την αναθεώρηση του ΓΠΣ Ν. Ερυθραίας

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Νέας Ερυθραίας (τεύχος ΑΑΠ 376-9/12/2014) και ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, επικεφαλής της παράταξης ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΗΜΑΤΑ, Νίκος Χιωτάκης, ευχαριστεί με ανακοίνωσή του, όλους όσοι εργάστηκαν για την αναθεώρηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται μετά από έναν αγώνα 8 χρόνων, με δεκάδες συναντήσεις και επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας, συζητήσεις με κατοίκους και φορείς της πόλης, εγκρίσεις και σύμφωνη γνώμη από 12 δημόσιες υπηρεσίες και πολλές συμπληρωματικές μελέτες που απαιτήθηκαν για την υποστήριξη του ΓΠΣ.

Βέβαια η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά από το 2007 που κατατέθηκε η βασική πρόταση για την αναθεώρηση του ΓΠΣ και που αποτέλεσε τη βάση μέχρι και τη θεσμοθέτησή της σήμερα, το 2014. Αν η συζήτηση ξεκινούσε σήμερα θα υπήρχαν κάποιες επιπλέον προτεραιότητες που το εν λόγω ΓΠΣ θα έπρεπε να λάβει υπόψη του.

Παρόλα αυτά, παρατηρώντας το σχέδιο, διαπιστώνει κανείς ότι έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί ο προαστιακός χαρακτήρας της πόλης, με τη θεσμοθέτηση της αποκλειστικής και της αμιγούς κατοικίας στο μεγαλύτερο μέρους του Δήμου, τη διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων, των χώρων πρασίνου και των δασικών εκτάσεων.

Η ανάπτυξη των εμπορικών χρήσεων επιτρέπεται μόνο στα πρόσωπα των Ο.Τ. που βρίσκονται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου χαρακτηρίζοντάς τα Πολεοδομικό Κέντρο, ενώ θεσμοθετείται και η διαμορφωμένη εμπορική ζώνη στα πρόσωπα των Ο.Τ. της οδού Χ. Τρικούπη με το καθεστώς της Γενικής Κατοικίας. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η δημιουργία ενός αντιδιαμετρικού εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Κόμβου Βαρυμπόμπης με τη θεσμοθέτηση της Γενικής Κατοικίας σε ορισμένα Ο.Τ. που έχουν τις πολεοδομικές προϋποθέσεις και την περιβαλλοντική αντοχή χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη ανάπτυξη και στη λειτουργία της πόλης. Επίσης, δημιουργείται ένα τοπικό κέντρο σε ορισμένα από τα  πρόσωπα των Ο.Τ. που βρίσκονται επί της πλατείας 28ης Οκτωβρίου για την εξυπηρέτηση της κατοικίας που υπάρχει στην περιοχή. Τέλος, διατηρείται η Γενική Κατοικία στα Ο.Τ. του Συνοικισμού, όπου ήδη έχει αναπτυχθεί μια εμπορική δραστηριότητα.

Θεσμοθετείται ο όρος Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) για όλη την εκτός σχεδίου περιοχή της Νέας Ερυθραίας, ενώ διατηρούν τον χαρακτήρα τους όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα πάρκα, οι πλατείες. Τέλος διατηρείται με ανοιχτή διατομή το ρέμα Κοντοχρήστου, το οποίο από τα ρυμοτομικά σχέδια παρουσιάζονταν ως ρυμοτομούμενη περιοχή.

Ευχαριστίες σε όλους όσους εργάστηκαν και συμμετείχαν στην Αναθεώρηση του ΓΠΣ της Νέας Ερυθραίας από το 2007 μέχρι σήμερα, πολίτες, δημοτικά στελέχη και δημοτικούς συμβούλους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet