Χάνει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ στις νέες δημοσκοπήσεις
Πολιτική

Χάνει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ στις νέες δημοσκοπήσεις

Νέο πολιτικό περιβάλλον και νέα δεδομένα για την περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές προκαλούν η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η αβεβαιότητα που προκαλείται σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες της χώρας την επόμενη ημέρα. Η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, οι επιθέσεις των αγορών, αλλά και οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που πυκνώνουν επαναφέροντας θέμα παραμονής στο ευρώ συνθέτουν ένα νέο σκηνικό που έχει άμεσες επιπτώσεις και στις ως τώρα καταγεγραμμένες τάσεις των ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και την ενίσχυση της δυναμικής της ΝΔ.

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με 25,5% έναντι 22,7% της Ν.Δ., δηλαδή με διαφορά 2,8 ποσοστιαίων μονάδων, όταν μόλις έναν μήνα πριν η διαφορά αυτή ήταν 3,6%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠαΣοΚ με 6,7%. Όλα τα άλλα κόμματα (με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ, που πλέον δεν υπάρχει στον πολιτικό χάρτη) βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο. Το Ποτάμι καταγράφει ένα ποσοστό 6%, με τη Χρυσή Αυγή να ακολουθεί με 5,9% και το ΚΚΕ με 5,8%!

Από τα στοιχεία αυτά αλλά και από τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα στα υπόλοιπα ερωτήματα προκύπτουν δύο σημαντικά συμπεράσματα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που η Βουλή αποτύχει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

1. Η ΝΔ δεν κινδυνεύει με εκλογικό «πατατράκ» αντίστοιχο με αυτό που υπέστη το ΠαΣοΚ στις εκλογές του 2012. Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι επιδοκιμάζει την επιλογή της κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή αλλά και την επιλογή του κ. Στ. Δήμα ως υποψηφίου. Ταυτόχρονα δηλώνει αντίθετη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ αρχίζει και πάλι να φοβάται την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Όλα αυτά συσπειρώνουν και πάλι τους ψηφοφόρους του πρώτου κόμματος και ενισχύουν το προφίλ του κ. Αντ. Σαμαρά.

2. Απομακρύνεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα να διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή. Αντιθέτως, θα πρέπει να θεωρείται πια σχεδόν βέβαιον ότι, ακόμη κι αν επικρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές, θα χρειαστεί οπωσδήποτε κυβερνητικό εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση και να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις προδιαγράφουν ένα εκλογικό τοπίο στην περίπτωση πρόωρων εκλογών που δείχνει ότι θα εξελιχθεί ένα «ντέρμπι» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και όχι μια άνετη επικράτηση της αντιπολίτευσης, όπως έδειχναν τα δεδομένα ως τον Νοέμβριο.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet