Οι Παλαιστίνιοι ζητούν να λήξει ως το 2017 η ισραηλινή κατοχή
Κόσμος

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν να λήξει ως το 2017 η ισραηλινή κατοχή

Τερματισμό της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών μέχρι το 2017 και ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο ζητά το προσχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσχέδιο που φαίνεται ότι στοχεύει περισσότερο στο να θέσει σε κίνηση διπλωματικές διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη παρά να κυρωθεί γρήγορα.

Το προσχέδιο υποβλήθηκε από την Ιορδανία, για λογαριασμό των Παλαιστίνιων. Το κείμενο αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ως μία από τις παραμέτρους μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, «την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που θα τερματίζει την κατοχή που άρχισε το 1967 (…) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει χρονικά το τέλος του 2017».

Το αίτημα αυτό θεωρείται αρχικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ως βασικός σύμμαχός του Ισραήλ έχουν απειλήσει με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Έτσι ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ, λαμβάνοντάς το προφανώς ως δεδομένο, ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να τροποποιήσουν το κείμενο και δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να υποβληθεί σε ψηφοφορία, σε αντίθεση με ότι έχουν πει άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Υπό την πίεση από τις ευρωπαϊκές και τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη ενός συναινετικού κειμένου που θα μπορούσε να εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet