Γ. Πατούλης: «Ευκαιρία για την Τ.Α. η Συνταγματική Αναθεώρηση»
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: «Ευκαιρία για την Τ.Α. η Συνταγματική Αναθεώρηση»

Στο Συνέδριο που διοργάνωσαν η Ένωση Δημάρχων Αττικής και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση: Πρόκληση για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμών τους κράτους» συμμετείχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής, πρόεδρος Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, ο καθηγητής, συνταγματολόγος Παντείου Πανεπιστημίου Ηλίας Νικολόπουλος, ο καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών Νικόλαος Κομνηνός-Χλέπας, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Παντείου Παν/μίου Δονάτος Παπαγιάννης, ο αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Παν/μίου Γιάννης Φίλος και ο  αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Παντείου Παν/μίου Ευάγγελος Πρόντζας.

Επίσης εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής Παύλος Καμάρας, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, πρόεδρος ΠΕΔΑ Ηρακλής Γκότσης, ο πρόεδρος του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Γεωργάκης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης μεταξύ άλλων υπογράμμισε, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:
«Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να τεθούν και επιλυθούν βασικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία της, ώστε ο θεσμός μας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, για να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική αποκέντρωση. Η ΚΕΔΕ έχει διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις για την επικείμενη αναθεώρηση και ελπίζω ειλικρινά η διαδικασία να προχωρήσει παρά την πολιτική αστάθεια, ώστε να έχουμε την ευκαιρία μέσα από τον διάλογο που θα διεξαχθεί, οι θέσεις μας να ενσωματωθούν στο νέο καταστατικό χάρτη της χώρας. Ζητήματα όπως:

  • η φορολογική αποκέντρωση,
  • ο τρόπος ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ,
  • η συνταγματική κατοχύρωση των αρχών της επικουρικότητας και της εγγύτητας,
  •  η συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας διαβούλευσης με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για κάθε νομοσχέδιο που αφορά θέματα Αυτοδιοίκησης,
  • η  σαφής αναφορά για την άσκηση από την Αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού,
  • η ανάγκη να προκύπτει από τη νέα συνταγματική διατύπωση ο διττός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως θεμελιώδους δικαιώματος έκφρασης της “τοπικής δημοκρατίας” και της “τοπικής αυτονομίας”, όπως αυτή ορίζεται στον “Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας”, παράλληλα όμως και ως ιδιότυπου διοικητικού θεσμού που συνδέεται στενά με την κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση, με την οποία συναποτελεί μια “λειτουργική ενότητα”.

είναι θέματα που συνδέονται με τη σταθερή και συνεχή ενίσχυση του θεσμικού, οικονομικού και πολιτικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Για την ΚΕΔΕ βασικός στόχος της αναθεώρησης είναι η ουσιαστική αποκέντρωση ενός συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού κράτουςπου σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την κρίση που ταλανίζει την κοινωνία μας. Όχι μόνον σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και σε επίπεδο αξιών».

«Εμείς» επισήμανε ο κ. Πατούλης «επιδιώκουμε να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμός και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας, εγγυητής της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet