ΔΑΣ ΟΤΑ: Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα αμαξοστάσια του Δήμου Αμαρουσίου
Κοινωνία

ΔΑΣ ΟΤΑ: Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα αμαξοστάσια του Δήμου Αμαρουσίου

Για «απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα αμαξοστάσια του Δήμου» κάνει λόγο η ΔΑΣ ΟΤΑ Αμαρουσίου, καλώντας τη διοίκηση του Δήμου «να σταματήσει να κωφεύει».

Ειδικότερα, η ΔΑΣ ΟΤΑ Αμαρουσίου αναφέρει:

«Απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας στα αμαξοστάσια του Δήμου Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα, στο αμαξοστάσιο στην Αμαρουσίου Χαλανδρίου, οι τουαλέτες που υπάρχουν είναι ελάχιστες για το προσωπικό των υπηρεσιών που υπάρχουν εκεί και η καθαριότητα τους γίνεται μέρα παρά μέρα. Ψύκτες νερού υπάρχουν δύο, αλλά θα πρέπει ο εργαζόμενος να διαθέτει δικό του μπουκαλάκι προκειμένου να πιει λίγο παγωμένο νερό. Χώρος για να κάτσουν οι συνάδελφοι σε περίπτωση κρύου, βροχής η καύσωνα δεν υπάρχουν. Δεν μιλάμε για αποδυτήρια και ντουζιέρες. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα.

Στο αμαξοστάσιο του Ολυμπιακού Σταδίου, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική. Δεν υπάρχει ούτε μια βρύση για να πιουν νερό η να πλυθούν οι συνάδελφοι, η δε μία χημική τουαλέτα που υπάρχει δεν καθαρίζεται σχεδόν ποτέ, δεν υπάρχει ο απαραίτητος φωτισμός και παρότι υπάρχουν κολώνες δεν υπάρχουν λάμπες. Αποτέλεσμα οι φύλακες να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Τα ΚΕΠ, ενώ όλοι λένε ότι θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο χώρο, τέσσερα χρόνια εξακολουθούν να στεγάζονται σε χώρο χωρίς εξαερισμό και παράθυρο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν Δήμο που θεωρητικά είναι “πρότυπος”. Σε έναν Δήμο που καθημερινά τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου βρίσκονται υποτίθεται έξω και φωτογραφίζονται μαζί με τους συνάδελφους. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι και για τη σημερινή διοίκηση το θέμα της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων αποτελεί κόστος, ένα κόστος που προσπαθούν με κάθε τρόπο να το περιορίσουν. Αυτή την πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση, αυτή την πολιτική ακολουθεί και η δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου. Το ζήτημα των όρων εργασίας μας, αφορά όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα το αν δουλεύουν έξω ή μέσα, ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι.

  • Δεν μπορεί να πιάνει 40 βαθμούς κελσίου και να μην υπάρχει μια βρύση για λίγο νερό σε αμαξοστάσιο.
  • Δεν μπορεί να μην υπάρχει σε έναν χώρο δουλειάς μια τουαλέτα καθαρή.
  • Δεν μπορεί να υπάρχει τουαλέτα αλλά να μην υπάρχει παράθυρο (ΚΕΠ).
  • Δεν μπορεί να μην τηρούνται σήμερα με την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας βασικοί κανόνες για την υγεία των συναδέλφων.

Παράλληλα ακούμε ότι θα μετακινηθεί και το ληξιαρχείο, σε νέο χώρο που σε καμιά περίπτωση δεν τηρούνται βασικοί κανόνες.

  1. Οι δημότες που θα έρχονται να εξυπηρετηθούν που θα κάθονται; Έξω στο πεζοδρόμιο με κρύο, με βροχή ή με ζέστη;
  2. Το πατάρι μπορεί να σηκώσει τις πολλές ντουλάπες που διαθέτει η συγκεκριμένη υπηρεσία; Υπάρχει βεβαίωση αρμοδίου μηχανικού ότι το πατάρι αντέχει και για το προσωπικό που θα ανέβει πάνω να εργαστεί και πολύ περισσότερο για εκείνους που θα είναι στο ισόγειο; Ο τεχνικός ασφαλείας έχει προχωρήσει σε έλεγχο του χώρου; Αυτά τα στοιχεία καταρχήν θα πρέπει να δοθούν στους συναδέλφους αλλά και στους δημοτικούς συμβούλους.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να σταματήσει να κωφεύει. Το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, οι χώροι εργασίας κ.λ.π. έχουν τεθεί ως θέμα επί δημαρχίας Πατούλη και όλοι έχουν παραδεχτεί την απαράδεκτη κατάσταση σε πολλούς χώρους εργασίας. Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει γίνει και τίποτα προκειμένου να καλυτερέψουν την κατάσταση.

Απαιτούμε:

  • Εργασιακούς χώρους που να πληρούνται οι κανόνες υγείας και ασφάλειας.
  • Να δοθούν στα σωματεία οι εκθέσεις των τεχνικών ασφαλείας για όλους τους εργασιακούς χώρους.
  • Να σταματήσει κάθε μετακίνηση υπηρεσίας αν πρώτα δεν έχει ελεγχθεί ο χώρος από την αρμόδια υπηρεσία. Να δίνονται όλα τα έγγραφα στους συναδέλφους και στους συνδικαλιστικούς φορείς.
  • Τώρα να προσληφθεί μόνιμος τεχνικός ασφαλείας με μοναδικό αντικείμενο την ασφάλεια των συναδέλφων.
  • Τώρα να προσληφθεί μόνιμος Ιατρός Εργασίας για την υγεία των συναδέλφων.
  • Καλούμε και τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου άμεσα να συνεδριάσουν από κοινού και να ορίσουν εκλογές προκειμένου να εκλεγεί Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας.
  • Καμιά δημοτική αρχή δεν θα παίξει ούτε με τις ζωές μας αλλά ούτε και με τις ζωές των οικογενειών μας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet