Το Κίεβο καταγγέλλει είσοδο Ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος
Κόσμος

Το Κίεβο καταγγέλλει είσοδο Ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος

Το Κίεβο κατήγγειλε σήμερα, Δευτέρα, ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στο έδαφός της Ουκρανίας, την ώρα που φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται με τις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Προειδοποιεί για την κλιμάκωση της βίας η Ρωσία. Νοσοκομείο επλήγη από πυρά ρουκετών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβίασαν τα σύνορα» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού, ο οποίος διευκρίνισε ότι κάθε ομάδα αριθμεί «από 300 έως 350 στρατιώτες».

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν εδώ και μήνες τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4.800 και πλέον, ανθρώπων αφότου ξέσπασε η κρίση τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, περισσότεροι από 8.500 στρατιώτες του ρωσικού στρατού βρίσκονταν στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιανουαρίου.

Η Ρωσία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στις συγκρούσεις στη γειτονική χώρα.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια του Κιέβου να επιλύσει την κρίση στην ανατολική Ουκρανία χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα είναι ένα «στρατηγικό λάθος», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μη αναστρέψιμες συνέπειες για το ουκρανικό κράτος».

«Είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος που έχει γίνει από τις ουκρανικές αρχές η στρατιωτική λύση στην κρίση της ουκρανικής κοινωνίας και σε όλα τα ζητήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σφοδρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών και δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, με κάθε πλευρά να ισχυρίζεται ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της το αεροδρόμιο.

Πυρά ρουκετών σε νοσοκομείο του Ντονέτσκ

Νοσοκομείο επλήγη το μεσημέρι της Δευτέρας από πυρά ρουκετών στο κέντρο του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Σύμφωνα με την αυτοαποκαλούμενη «δημοκρατία του Ντονέτσκ», έξι άνθρωποι -ένας γιατρός και πέντε ασθενείς- τραυματίσθηκαν από τον βομβαρδισμό αυτό.

Τα τζάμια του νοσοκομείου έσπασαν και σημάδια από τα πυρά ήταν ορατά μπροστά από την είσοδο του νοσοκομείου, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Παράλληλα, επλήγη ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο.

«Ρουκέτες έπεσαν στο παράθυρο. Σαν από θαύμα, οι φοιτητές είχαν βγει από την αίθουσα δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί αν βρίσκονταν ακόμη μέσα;» είπε η Λαρίσα Πολιάκοβα, υπεύθυνη του «υπουργείου Παιδείας» των αυτονομιστών.

«Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι, δεν υπάρχει καμιά στρατιωτική εγκατάσταση. Δεν καταλαβαίνω γιατί ρίχνουν εδώ. Δεν υπάρχουν παρά πανεπιστήμια, ένα νοσοκομείο, καταστήματα… Είναι πολύ μακριά από τον πόλεμο» πρόσθεσε.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet