Άφησαν τις μετοχές και το… έριξαν στα έργα τέχνης
Οικονομία-Αγορά

Άφησαν τις μετοχές και το… έριξαν στα έργα τέχνης

Όταν η παγκόσμια οικονομία έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης πασχίζει ακόμη να βρει τον βηματισμό της, όταν οι διακυμάνσεις των τιμών σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές είναι τόσο μεγάλες που τρομάζουν τους συντηρητικούς επενδυτές (τους λεγόμενους «μακροπρόθεσμους» στη χρηματιστηριακή αργκό), όταν ακόμη και τα περίφημα «ασφαλή καταφύγια» καταρρέουν υπό το βάρος της γενικευμένης αβεβαιότητας, πού να εμπιστευθεί κανείς τα λεφτά του – κάποιος που του περισσεύουν, εννοείται;

Στα έργα τέχνης είναι η απάντηση! Δεν πρόκειται δα για την ανακάλυψη της Αμερικής. Ο τζίρος των μεγάλων οίκων δημοπρασιών τα τελευταία χρόνια της οικονομικής αναταραχής και αβεβαιότητας το πιστοποιεί: όλο και περισσότεροι «έχοντες και κατέχοντες» μεταφέρουν το απόθεμά τους σε έργα τέχνης, ακόμη και σε αντίκες, των παλαιών αυτοκινήτων συμπεριλαμβανομένων. Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο λονδρέζικος οίκος Christie΄s επιβεβαιώνουν τη σαφώς καταγεγραμμένη τάση: το 2014 ο τζίρος του αυξήθηκε κατά 16% και έφθασε στα 5,1 δισ. στερλίνες (6,7 δισ. ευρώ) από 4,5 δισ. στερλίνες (5,9 δισ. ευρώ) που ήταν το 2013. Από τα 5,1 δισ. στερλίνες τα 4,2 δισ. (5,5 δισ. ευρώ) αποδίδονται στα έσοδα από τις δημοπρασίες.

Πρόκειται για ρεκόρ εσόδων σε ετήσια βάση για τον οίκο. Ρεκόρ εσόδων επίσης αποτελούν για τον οίκο Christie΄s τα 852,9 εκατ. δολάρια (747,5 εκατ. ευρώ) που εισέπραξε τον περασμένο Νοέμβριο από μία μόνο δημοπρασία! Το εντυπωσιακό στοιχείο της πορείας του οίκου τη χρονιά που πέρασε δεν ήταν ωστόσο η αύξηση του τζίρου τους, αλλά το γεγονός ότι ο οίκος προσελκύει όλο και περισσότερο νέους πελάτες. Περί το 30% του συνόλου του τζίρου του ο οίκος το πέτυχε από νέους αγοραστές! Σημειωτέον ότι ρεκόρ πωλήσεων 6 δισ. δολαρίων (5,2 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε και ο μεγάλος ανταγωνιστής των Christie΄s, ο νεοϋορκέζικος οίκος Sotheby΄s.

«Το 2014 ήταν μια χρονιά που πετύχαμε ρεκόρ πωλήσεων και το ρεκόρ αυτό επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και συγκεκριμένα τις τρεις δυνατότητες πρόσβασης στα έργα τέχνης που προσφέρουμε στους πελάτες μας: τις πωλήσεις στις δημοπρασίες, τις ιδιωτικές πωλήσεις και τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου» δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των Christie΄s Πατρισιά Μπαρμπιζέ.

Η κυρία Μπαρμπιζέ δεν πιστώνεται εκείνη ασφαλώς τον «τρόπο δουλειάς» στον οποίο αναφέρεται διότι απλούστατα ανέλαβε την ηγεσία του οίκου πριν από λίγες μόλις εβδομάδες. Τον πιστώνεται ο επί σειρά ετών επικεφαλής του οίκου Christie΄s Στίβεν Μέρφι, ο οποίος άλλωστε γιόρτασε πολλές χρονιές ρεκόρ πωλήσεων. Σημειωτέον ότι ο οίκος, ο οποίος από το 1998 μεταβιβάστηκε αντί 1,2 δισ. δολαρίων στην εταιρεία συμμετοχών Artemis, που ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Φρανσουά Πινό, ανακοινώνει κάθε εξάμηνο οικονομικά αποτελέσματα που αφορούν μόνο τον τζίρο του. Ουδέποτε τα κέρδη.

Εν πάση περιπτώσει, τη χρονιά που πέρασε οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 54% για τον οίκο και έφθασαν τα 21,4 εκατ. στερλίνες (28,2 εκατ. ευρώ), ενώ οι ιδιωτικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20% συγκριτικά με το 2013 και έφθασαν στα 916,1 εκατ. στερλίνες (1,2 δισ. ευρώ). Όπως διευκρίνισε η Πατρισιά Μπαρμπιζέ, «πολλά από τα 86 έργα τέχνης που πωλήθηκαν, άνω των 10 εκατ. δολαρίων έκαστο το 2014, κατέληξαν στους νέους ιδιοκτήτες τους πίσω από κλειστές πόρτες και όχι σε δημόσια δημοπρασία».

Σε ό,τι αφορά τη «γεωγραφία» του πελατολογίου του οίκου Christie΄s, οι αγοραστές από την αμερικανική ήπειρο ήταν και πέρυσι οι καλύτεροι πελάτες του οίκου με μερίδιο 38% του συνόλου -και με πολλούς νέους αγοραστές. Οι πελάτες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Ινδία συμπληρώνουν αθροιστικά το 35% του πελατολογίου του οίκου (με τον τζίρο στην Ευρώπη να αυξάνεται κατά 20% πέρυσι λόγω ασφαλώς της οικονομικής ανασφάλειας και των χρηματιστηριακών σκαμπανεβασμάτων). Αίσθηση προκαλεί επίσης το ότι οι νέοι αγοραστές από τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 23% το 2014 συγκριτικά με το 2013.

Αντίθετα, οι πωλήσεις του οίκου Christie΄s στην Ασία μειώθηκαν κατά 14%, στα 514,8 εκατ. στερλίνες (679 εκατ. ευρώ), παρά την αύξηση των Ασιατών πελατών του οίκου κατά 18%.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet