Οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν συνειδητά αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας
Κόσμος

Οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν συνειδητά αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ότι διεξήγαγαν εσκεμμένα βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ηγεσία τους γνώριζε ότι θα προκαλούσαν τον θάνατο αμάχων.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύρραξης αυτού του καλοκαιριού στη Λωρίδα της Γάζας ήταν οι πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές εναντίον σπιτιών, τα οποία καταστρέφονταν την ώρα που οι ένοικοί τους εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο εσωτερικό τους» κατήγγειλε σε έκθεσή της η B΄ Tselem. Οι καταστροφές αυτές ήταν «το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που σχεδίασαν τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και τα ανώτατα στελέχη της στρατιωτικής διοίκησης».

Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρινίζει ότι ερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν 70 αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 606 ανθρώπους, το 70% εκ των οποίων ήταν ανήλικοι ή ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών.

Στις 50 ημέρες που διήρκησε η επιχείρηση, χερσαία και αεροπορική, του ισραηλινού στρατού σχεδόν 2.200 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους -το 70% εξ αυτών ήταν άμαχοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ- ενώ στην ισραηλινή πλευρά περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν όλοι στρατιώτες.

«Είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε ότι ο στρατός δε γνώριζε ή δε μπορούσε να γνωρίζει πόσοι άμαχοι είχαν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις» επισήμανε στον Τύπο ο Γιαέλ Στάιν, που επιμελήθηκε την έκθεση αυτή. «Ίσως την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα, όμως τη δέκατη και την εικοστή ημέρα, όταν (πια) έβλεπαν πόσοι άμαχοι είχαν σκοτωθεί, αυτές οι επιθέσεις δεν έπρεπε να έχουν συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι αλήθεια ότι η Χαμάς και τα άλλα κινήματα που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας δε σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» τόνισε η οργάνωση, όμως οι κατηγορίες που διατύπωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου εναντίον της Χαμάς σκόπευαν στο να άρουν «κάθε περιορισμό για τις ενέργειες των Ισραηλινών, όποιες κι αν ήταν οι φρικτές συνέπειες».

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet