Στην… κατάψυξη οι ΗΠΑ
Κόσμος

Στην… κατάψυξη οι ΗΠΑ

Σφοδρό κύμα ψύχους με πολικές θερμοκρασίες – ρεκόρ έπληξε τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και τα κεντρικά της χώρας, ενώ κατευθύνονται προς τις μεσοανατολικές πολιτείες.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις κατευθύνονται από το Σάουθερν Πλέινς ανατολικά προς το Μιζούρι, το Άρκανσο, το νότιο Ιλινόι, το Τενεσί, το Κεντάκι, την Ιντιάνα και το Οχάιο, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Το χιονόνερο που έπεσε είχε ως αποτέλεσμα να μπει «στην κατάψυξη» το Νάσβιλ, όπου πτήσεις ακυρώθηκαν και ο διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος 24 έκλεισε, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών του Τενεσί.

Αυτοκίνητα ξέφυγαν από την πορεία τους και ανατράπηκαν κοντά στο Λούιβιλ του Κεντάκι, όπου ο αριθμός των τροχαίων που σημειώθηκαν στους δρόμους ήταν εξαπλάσιος του αριθμού των ατυχημάτων που σημειώνονται συνήθως και ένας στόλος από περισσότερα από 1.000 εκχιονιστικά προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους, ανέφεραν αξιωματούχοι.

«Έχουμε κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις» δήλωσε ο Τσακ Ουόλφ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μεταφορών του Κεντάκι. Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 25 εκατοστά στο Σινσινάτι, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά τροχαία στους δρόμους και να κλείσουν τα πανεπιστήμια.

Χιονοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν αργότερα σήμερα την Ουάσιγκτον, όπου το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά, προέβλεψε η μετεωρολόγος του NWS Μπριάν Χάρλεϊ.

Σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να επηρεαστούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αρχές εκδίδουν προειδοποιήσεις, ενώ ο υδράργυρος έχει βουτήξει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, σπάζοντας ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στη Νέα Υόρκη, όπου η θερμοκρασία έφθασε τους -15 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ της 16ης Φεβρουαρίου του 2003 στους -12 και στην Ουάσιγκτον -14 βαθμούς έναντι -11 το 1987, επισήμανε η Χάρλεϊ.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την χώρα σημειώθηκαν στο Ουότερταουν της Νέας Υόρκης, όπου καταγράφηκαν -36 βαθμοί Κελσίου αλλά οι άνεμοι ήταν ήπιοι, και στο Μάουντ Ουάσιγκτον του Νιου Χάμσιρ, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -37 βαθμούς, η αίσθηση του κρύου ωστόσο ήταν πιο έντονη λόγω των ανέμων που έπνεαν, τόνισε η Χάρλεϊ.

«Θεωρούμε ότι η αίσθηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να φθάσει τους -65° λόγω του παγωμένου αέρα – κι αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση» επισήμανε η Χάρλεϊ.

Στη Βοστόνη οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να καθαρίσουν το χιόνι ύψους 30 εκατοστών που έπεσε το Σαββατοκύριακο, με τον Φεβρουάριο του 2015 να είναι ο μήνας με τις περισσότερες χιονοπτώσεις στα χρονικά, προτού προσεγγίσει την περιοχή η νέα χειμερινή καταιγίδα. Έως την Πέμπτη το πρωί, το χιόνι στην περιοχή της Βοστόνης ενδέχεται να φθάσει τα 20 εκατοστά.

«Η ένταση των φαινομένων θα είναι σφοδρότερη στις ακτές της ανατολικής Μασαχουσέτης» σύμφωνα με τη μετεωρολόγο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet