Η βαριά απομόνωση της Ελλάδος και ο κίνδυνος… ατυχήματος
Ενυπόγραφα

Η βαριά απομόνωση της Ελλάδος και ο κίνδυνος… ατυχήματος

Υπό τη βαριά… σκιά που ρίχνει το πλήρες αδιέξοδο που επεκράτησε στο Eurogroup της Δευτέρας 17/2/2015, η Ελλάδα διανύει ίσως τις κρισιμότερες ώρες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της. Η απομόνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους του ήταν ενδεικτική του ότι το κτίσιμο συμμαχιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γίνεται ούτε με το χέρι στην τσέπη, ούτε με ειρωνικά χαμογελάκια, ούτε αφήνοντας ανεξέλεγκτο το θυμικό μας.

Από την άλλη, κάποιοι εκ των Ευρωπαίων εταίρων μας, συντονιζόμενοι με τον ρυθμό που δίνει το Βερολίνο, παίζουν κυριολεκτικώς με τη φωτιά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή. Εκμεταλλευόμενοι τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και οχυρούμενοι πίσω από την ασάφεια των δεσμεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, οδηγούν την κατάσταση στα άκρα, ρισκάροντας μία πιθανή έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, που θα σηματοδοτήσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο οικονομικό και όχι μόνο, ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.

Στους... μακάριους που προβλέπουν ότι θα επέλθει η κάθαρσις στις διαπραγματεύσεις 
μέσω κάποιου από μηχανής θεού να τους θυμίσουμε ότι εάν ίσχυε ο «αυτοματισμός» στον οποίο ελπίζουν
πολλά κράτη και ήπειροι θα είχαν αποφύγει τις ιστορικές τραγωδίες που βίωσαν...

Με αυτά και με εκείνα, η πιθανότητα ενός… ατυχήματος έρχεται όλο και πιο κοντά. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, με τις απόλυτες και αδιάλλακτες θέσεις που διατυπώνονται ένθεν κακείθεν, η αποφυγή της ολικής ρήξης δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί εάν μία από τις δύο πλευρές δεν πραγματοποιήσει την πολυαναφερόμενη τελευταίως «κωλοτούμπα». Μόνο που και στις δύο πλευρές κάτι τέτοιο δεν θα περάσει χωρίς αναταράξεις στο εσωτερικό των χωρών που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναταράξεις ενδεχομένως να ακυρώσουν τον όποιον συμβιβασμό επιτευχθεί.

Με άλλα λόγια, με ευθύνη και των δύο πλευρών, η διαπραγμάτευση οδηγήθηκε σε εκείνο το σημείο όπου το επόμενο βήμα να χαρακτηρίζεται ως «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Δυστυχώς, οι πιθανότητες ενός έντιμου συμβιβασμού περιορίζονται στο ελάχιστο, καθώς συντηρείται το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διεθνής απομόνωση της Ελλάδος -στην περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο- είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Θα υπάρξει το υπεύθυνο βήμα πριν φθάσουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω κι αν ναι, ποια πλευρά θα το κάνει; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια. Όσο για εκείνους που… μακάρια και χαμογελώντας υποστηρίζουν ότι στο τέλος θα βρεθεί (με κάποιον από μηχανής θεό ίσως;) η λύση και δεν θα «ανοίξει μύτη», απλώς να τους θυμίσουμε ότι εάν ίσχυε ο «αυτοματισμός» στον οποίο ελπίζουν πολλά κράτη και ήπειροι θα είχαν αποφύγει τις ιστορικές τραγωδίες που βίωσαν…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet