«Δείγματα προόδου» στο Euroworking Group
Οικονομία-Αγορά

«Δείγματα προόδου» στο Euroworking Group

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου 2015 ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) στις Βρυξέλλες επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

Ανέφεραν, επίσης, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup της Παρασκευής.

Η προετοιμασία του σχεδίου ανακοινωθέντος

Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο Πολ Μέισον το Euro Working Group εργάσθηκε για  ένα σχέδιο ανακοινωθέντος για το Eurogroup της Παρασκευής.

To  σχέδιο αυτό βασίζεται στην ελληνικό αίτημα με τη στήριξη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τη γερμανική θέση να μην αποτελεί τη βάση του σχεδίου, σύμφωνα πάντα με τον Βρετανό δημοσιογράφο του Channel 4.

Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση και εξετάζεται στο Euroworking Group που συνεδρίασε την Πέμπτη παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Euroworking Group Γιώργου Χουλιαράκη.

Στη συνεδρίαση που κράτησε πολλές ώρες, λίγο μετά τις 8 το βράδυ οι αντιπρόσωποι των χωρών της Ευρωζώνης διαμόρφωναν το τελικό κείμενο το οποίο θα παρουσιάσουν την Παρασκευή το μεσημέρι στο Eurogroup για να πάρει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών και να επέλθει η τελική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει η Γερμανία ένα βήμα πίσω στο Eurogroup της Παρασκευής ώστε να επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα, άφησε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου, η Γερμανία αντιλαμβάνεται την πρόταση που κατατέθηκε από την Ελλάδα στο Eurogroup ως βάση της διαπραγμάτευσης και δεν ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει νέα πρόταση, σχολίασε ανωνύμως ο ίδιος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως το Βερολίνο ακόμα δεν είναι ικανοποιημένο από το περιεχόμενο των προτάσεων καθώς θέλει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο υπάρχον πρόγραμμα.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των υπαρχουσών μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet