Μέρκελ προς Πούτιν: «Να αλλάξεις τακτική»
Κόσμος

Μέρκελ προς Πούτιν: «Να αλλάξεις τακτική»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αλλάξει τακτική αναφορικά με την Ουκρανία και να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι η Ε.Ε. θα επιβάλλει σοβαρές κυρώσεις στη χώρα.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει με την τακτική της των προηγουμένων εβδομάδων, τότε αυτό δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Ουκρανία. Εμείς ως γειτονικά κράτη θα το θεωρήσουμε επίσης ως απειλή», δήλωσε η Α. Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό δεν αλλάζει απλώς τη σχέση του συνόλου της Ε.Ε. με τη Ρωσία αλλά επίσης –και είμαι βαθιά πεπεισμένη για αυτό- πλήττει σοβαρά τη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά».

Η Α. Μέρκελ έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας και να ακυρώσει το δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας, που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 16 Μαρτίου, για το εάν θα αφήσει την Ουκρανία και θα ενωθεί με τη Ρωσία.

Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

Με «συμμετρικές κυρώσεις» απειλεί η Μόσχα εάν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις σε βάρος της λόγω της ουκρανικής κρίσης. «Ευελπιστούμε πως οι κυρώσεις θα είναι πολιτικές και όχι οικονομικές» λέει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που το ίδιο το Κρεμλίνο αντεπιτίθεται στις επικρίσεις εκ δυσμών λέγοντας πως «δεν υποκινήσαμε εμείς την κρίση στην Κριμαία».

ΟΟΣΑ: Ανέστειλε τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Μόσχα

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ένταξη της Ρωσίας στον οργανισμό έπειτα από αίτημα των 34 μελών του.

Η κίνηση αυτή του οργανισμού, στον οποίο μετέχουν χώρες με σημαντική οικονομική βαρύτητα όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και το Μεξικό, είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής16 Μαρτίου στο οποίο η Κριμαία, μια νότια περιφέρεια της Ουκρανίας, ενδέχεται να ψηφίσει την απόσχισή της και την ένωσή της με τη Ρωσία.

Ο Ομπάμα στηρίζει τον Αρσένι Γιατσενιούκ

Λευκός Οίκος στήριξη ΓιατσενιούκΟ Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, στις δηλώσεις του μετά της συνάντηση με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία».

Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι το εξής: Η Δύση θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα εάν δεν αλλάξει πορεία, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ» στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητα του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα.

ΗΠΑ στηρίζουν ΓιατσενιούκΝωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζών Κέρι απηύθυνε τη σκληρότερη έως τώρα προειδοποίηση προς τη Ρωσία, δύο ημέρες πριν τη νέα συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στο Λονδίνο.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα πλήθος τιμωρητικών μέτρων κατά της Μόσχας, όπως «κυρώσεις για βίζες, τραπεζικές κυρώσεις, στοχευμένες επιχειρηματικές κυρώσεις».

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet