Kώστας Αγγελής: Με αφορμή ένα γκράφιτι…
Γνώμες

Kώστας Αγγελής: Με αφορμή ένα γκράφιτι…

Πολύ συζήτηση έγινε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το «επικών» διαστάσεων γκράφιτι που κάλυψε σε μια νύχτα τον τοίχο του Πολυτεχνείου. Τέχνη ή βαρβαρότητα; Άποψη ή βανδαλισμός;

“Είναι έλλειψη αγωγής και πολιτισμού, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο… δεν εκφράζω ευαρέσκεια ούτε δυσαρέσκεια” είπε μεταξύ άλλων ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ενώ τόνιζε τις οικονομικές δυσχέρειες του Ιδρύματος και την ελλιπή χρηματοδότηση για φύλαξη, συντήρηση και καθαριότητα. Τα δίκια του έχει ο άνθρωπος, μόνο που το Πολυτεχνείο είναι κηρυγμένο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού και “Οι αυθαιρεσίες επί κηρυγμένων μνημείων είναι ΑΔΙΚΗΜΑ”.

Γκράφιτι στο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Αγγελής*

Απλά, ξεκάθαρα και κατανοητά.

Τόσα κτήρια έχει η πόλη, άσχημα και βαρετά, που μόνα τους καλούν τους “γκραφιτάδες” να παρέμβουν και να τους δώσουν χρώμα, τέχνη, ζωή. Όχι όμως το Πολυτεχνείο, όπως όχι το Πανεπιστήμιο, όπως όχι η Βιβλιοθήκη, όπως όχι η Βουλή, όπως όχι η Ακρόπολη!

Γκράφιτι στην πλατεία Χαλανδρίου (1)

Και αν στο Πολυτεχνείο ο βανδαλισμός και η βαρβαρότητα ενδύθηκαν το μανδύα της τέχνης, μια βόλτα στην πλατεία Χαλανδρίου και στο Παλιό Δημαρχείο, όπου σήμερα στεγάζεται το ΚΕΠ, είναι ικανή να πείσει ότι υπάρχουν και χειρότερα. Τα “στοιχειωμένα” μάρμαρα της πλατείας γεμάτα περιθωριακά κακόγουστα συνθήματα, ατάκτως ερριμμένα, προκαλούν θλίψη και αποστροφή σε όποιον περαστικό. Ο κάθε ανόητος, με ό,τι μπογιά βρεθεί στο χέρι βάζει, την “υπογραφή” του, επιδεικνύοντας την έλλειψη παιδείας και αγωγής. Αντίστοιχα το Παλιό Δημαρχείο της πόλης, ιστορικό κτήριο, που μόλις πριν ένα χρόνο βάφτηκε εξ ολοκλήρου με εθελοντική εργασία, συμπληρώνει την απαράδεκτη εικόνα των μαρμάρων της πλατείας, με ανάλογου ύφους και αισθητικής συνθήματα και …tagιές.

Γκράφιτι στην πλατεία Χαλανδρίου (2)

Λίγος σεβασμός, λίγη αυτοσυγκράτηση, λίγη καλαισθησία θα αρκούσαν να προστατεύσουν την εικόνα της πόλης μας. Σε λίγες ημέρες έρχεται η 25η Μαρτίου και παραδοσιακά η πλατεία θα «ευπρεπιστεί». Στο χέρι μας είναι να την κρατήσουμε έτσι, ενώ η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου οφείλει να την περιφρουρήσει και να την αναδείξει. Εικόνες τέτοιου τύπου πρέπει να εξαφανιστούν, καθώς η ποιότητα και ο πολιτισμός μιας πόλης ξεκινούν από την καρδιά της, που είναι η πλατεία της.

* Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet