Το Σωματείο Εργαζομένων Λυκόβρυσης-Πεύκης ζητεί έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ.
Κοινωνία

Το Σωματείο Εργαζομένων Λυκόβρυσης-Πεύκης ζητεί έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ζητεί έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή του Σωματείου:

Προς :

α) Δήμαρχο Λυκόβρυσης Πεύκης

β)Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, συνεδρίασε σήμερα 2/3/2015 και αφού συζήτησε, ομόφωνα πήρε την απόφαση να αιτηθεί την:

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και των ΝΠΔΔ λόγω της έλλειψης προσωπικού είναι τραγική.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα και συνέχεια της πολιτικής των μη προσλήψεων και της μείωσης του μισθολογικού κόστους που διαχρονικά ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και οι αιρετοί στους δήμους και εντάθηκε με την απαγόρευση προσλήψεων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά υπηρεσιών του Δήμου και των ΝΠΔΔ, με επιχείρημα την έλλειψη προσωπικού, να εκχωρούνται σε ΜΚΟ, μικροεργολάβους και εταιρείες ή να συρρικνώνονται και να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες του Δήμου.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει, είτε μόνιμοι είτε συμβασιούχοι, έρχονται αντιμέτωποι με την υπέρ εντατικοποίηση, τις διπλοβάρδιες, την επιβολή του υποχρεωτικού 6μέρου, τη μη χορήγηση κανονικών αδειών, με συνέπεια να βρίσκονται συχνά μπροστά στο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, να αντιμετωπίζουν την επιβάρυνση των επαγγελματικών ασθενειών κ.λπ.

Σε πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου γίνεται λόγος για έλλειψη 50 εργαζομένων τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

Στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, στους ηλεκτρολόγους και τους υδραυλικούς οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Ενδεικτικά στον Δήμο εργάζονται 2 υδραυλικοί, 3 ηλεκτρολόγοι και 5 δενδροκηπουροί, με μόνιμη και σταθερή εργασία. Στην πράξη όλοι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να πάρουν τις κανονικές τους άδειες, τα εργατικά ατυχήματα είναι στην ημερήσια διάταξη, και η δουλειά βγαίνει έστω και υποτυπωδώς λόγω της παρουσίας περίπου 15 συμβασιούχων.

Την ίδια ώρα έχουμε εργαζόμενους σε αυτές τις υπηρεσίες με οριστικούς πίνακες ΑΣΕΠ, που η πρόσληψη τους έχει παγώσει από το 2009.

Στους παιδικούς σταθμούς οι ελλείψεις τόσο σε παιδαγωγικό όσο και σε βοηθητικό προσωπικό είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται ο κανονισμός λειτουργίας του, που προβλέπει δύο παιδαγωγούς με 25 παιδιά σε κάθε τάξη. Και εδώ εργάζονται συμβασιούχοι χωρίς τους οποίους η λειτουργία των παιδικών σταθμών θα ήταν αδύνατη. Η κατάσταση είναι παρόμοια και στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας, ενώ στη βιβλιοθήκη υπάρχει μόνο μία συνάδελφος.

Στον αθλητισμό και τον πολιτισμό σχεδόν το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών γίνεται από συμβασιούχους, με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε χρόνο με καθυστερήσεις. Πρόκειται για συναδέλφους που εργάζονται για πολλά χρόνια στον Δήμο μας, χωρίς τους οποίους οι κρίσιμες αυτές κοινωνικές υπηρεσίες θα οδηγούνταν στην ιδιωτικοποίηση.

Να σημειωθεί ότι και στις διοικητικές και κοινωνικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ η κατάσταση είναι οριακή με κίνδυνο το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος μας έκανε απολύσεις και κατάργησε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Οι καθαρίστριες σχολείων επί χρόνια είναι όμηροι των πολιτικών που τους θέλουν συμβασιούχους και αντιμετωπίζουν ως σοβαρό ενδεχόμενο το 2015 να είναι η τελευταία τους χρονιά.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με βάση τις προγραμματικές της δηλώσεις και τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, το μόνο που εξετάζει είναι προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που σημαίνει:

α) ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του Δήμου,

β) ότι δεν προτίθεται να απαντήσει στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες.

Μάλιστα, σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2015, που επικαλείται μνημονιακούς νόμους για το περιορισμό των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 10%, με εξαίρεση το προσωπικό στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, κουβέντα δεν γίνεται για πρόσληψη προσωπικού με Μόνιμη και Σταθερή Εργασία, με πλήρεις ασφαλιστικές και μισθολογικές απολαβές, παρά μόνο για συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου.

Είναι κατά τη γνώμη μας αναγκαίο η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, να απαιτήσουν τώρα άμεσες ενέργειες και μέτρα από την κυβέρνηση για την κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό.

Παράλληλα, 12 συνάδελφοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, εργατοτεχνικό προσωπικό, προγραμματίζεται να απολυθούν στις 13 του μήνα και οι κρίσιμες αυτές δομές κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε ως σωματείο τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσει μέτρα και δράσεις για τη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Παράλληλα, ζητάμε να μην γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου σε καμία δομή του Δήμου και των νομικών του προσώπων. Να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο πολιτική απόφαση μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να απαιτήσει από την κυβέρνηση την εφαρμογή της.

Απευθυνόμαστε στη δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις και ζητάμε να στηρίξουν το αίτημά μας.

Ο πρόεδρος, Δασκαλάκης Γιώργος

Ο γραμματέας Αποστολίδης Φώτης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet