«Τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση
Πολιτική

«Τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συναντηθεί, νωρίς το πρωί, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αναμένεται να συζητήσει για το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ ύψους 300 δισ. που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό.

Την ίδια ώρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για τη λεγόμενη «επιτόπια ανταλλαγή στοιχείων» (on Site Exchange of Facts). Στόχος της πρώτης ομάδας των πέντε τεχνοκρατών είναι να συλλέξουν μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Επί της ουσίας οι ουσιαστικές συζητήσεις ξεκινούν σήμερα αφού στο  «μενού» υπάρχουν το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Η δεύτερη ομάδα, που θα έρθει στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, αναμένεται να ασχοληθεί με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις ενώ στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), συζητήθηκαν εκτενώς οι ρυθμίσεις για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις λεγόμενες τριγωνικές συναλλαγές, που θα έρθουν μαζί στη Βουλή προς ψήφιση.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με το Brussels group – o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο «να συμβάλει με τις προτάσεις του στην οριστική διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου»-, αλλά η απόφαση να έρθει στη Βουλή είναι ειλημμένη.

Στόχος της κυβέρνησης, εκτός από το να μπει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία είναι να αντιστρέψει και την εικόνα επικοινωνιακής «κόπωσης» δίνοντας μία σαφή εικόνα της πολιτικής της.

Οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις 100 δόσεις, τη διαφθορά και τις «τριγωνικές» συναλλαγές μαζί με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ (ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και αναμένεται την επόμενη να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής) και οι μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, επί της ουσίας «εκκινούν τις κυβερνητικές μηχανές», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, με στόχο την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών «στην πορεία εξόδου από την κρίση των τελευταίων ετών».

Πηγή: naftemporiki.gr/ Δημήτρης Χατζηνικόλας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet