Οι δύο… όψεις των οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου
Πολιτική

Οι δύο… όψεις των οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου

Ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2014 και η 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015 απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Μαρτίου 2015. Το σκηνικό δεν έκρυβε εκπλήξεις για όσους έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχες συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο Δήμο. Έτσι, από την πλευρά της διοίκησης δόθηκε η εικόνα του «συμμαζέματος» των οικονομικών και της «χρηστής διαχείρισης», ενώ η μειοψηφία έκανε λόγο για «αντιλαϊκή» οικονομική πολιτική, που στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των χρεώσεων στους δημότες, αλλά και για «σπατάλες».

«Πλασματικός προϋπολογισμός, εκτός πραγματικότητας απολογισμός»

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι θέσεις διοίκησης και μειοψηφίας σε ό,τι αφορά τον απολογισμού του περσινού οικονομικού έτους. Ειδικότερα, από πλευράς μειοψηφίας διατυπώθηκαν οι εξής επισημάνσεις:

Λ. Μαγιάκης & Π. Κούκουζας - Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι
Λ. Μαγιάκης & Π. Κούκουζας – Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι

Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι: Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ισοσκελισμός στο κομμάτι των ανταποδοτικών τελών, ενώ ο περσινός προϋπολογισμός αποδείχθηκε «πλασματικός», αφού υλοποιήθηκε σε ποσοστό μόλις 57% σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις.

Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης έκανε επίσης λόγω για πιστώσεις που δεν κατάφερε να απορροφήσει ο Δήμος, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) για το 2015 που θα φθάσουν σε ποσοστό το 10%.

Τέλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου («ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά) προκειμένου να αποκρύψει τα δικά της λάθη και να αποφύγει την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών.

Μ. Καρλατήρα & Θ. Φωτόπουλος - Λαϊκή Συσπείρωση
Μ. Καρλατήρα & Θ. Φωτόπουλος – Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση: Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, η κ. Μαρία Καρλατήρα ανέφερε ότι ο απολογισμός επιβεβαιώνει τις θέσεις που είχε διατυπώσει ο συνδυασμός κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, όταν τον είχε χαρακτηρίσει ως «φτωχό, πλήρως προσαρμοσμένο στα σφικτά δημιοσιονομικά πλαίσια και πλασματικό».

Όπως είπε, τα ελλείμματα του Δήμου αυξάνουν, ενώ το «μάρμαρο» καλούνται να το πληρώσουν οι δημότες, μέσω τόσο της αύξησης των «χαρατσιών», όσο και της υποβάθμισης των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών. Πρόβλεψε, μάλιστα, ότι επειδή τα έσοδα του Δήμου θα συνεχίσουν να μειώνονται, καθώς η διοίκηση έχει αποφασίσει να «χαρίσει» τα παρακρατηθέντα στην κεντρική διοίκηση, θα αυξάνει διαρκώς και η επιβάρυνση για τις λαϊκές οικογένειες.

Η ίδια ανέφερε ότι «λεφτά υπάρχουν, πλούτος παράγεται, αλλά τον απολαμβάνουν οι λίγοι», χαρακτήρισε ως «ανύπαρκτη» την Αυτοδιοίκηση, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει κάποια διαφορετική πορεία.

Δορύλαος & Δάμων Κλαπάκης - Για Ένα Νέο Μαρούσι
Δορύλαος & Δάμων Κλαπάκης – Για Ένα Νέο Μαρούσι

Για Ένα Νέο Μαρούσι: Ο κ. Δάμων Κλαπάκης χαρακτήρισε ως «πλασματικά» και «εκτός πραγματικότητας» τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η δημοτική αρχή, κάτι που, όπως είπε, πρέπει κάποτε να σταματήσει να γίνεται, τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Τ. Σπυρόπουλος - Εκτός των Τειχών
Τ. Σπυρόπουλος – Εκτός των Τειχών

Εκτός των Τειχών: Για «κατάρρευση των εσόδων», πάνω στην οποία «σκοντάφτουν τα δήθεν αναπτυξιακά σχέδια της διοίκησης», έκανε λόγο ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος, προσθέτοντας ότι παρατηρείται διαρκής υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών προς τους δημότες, των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών, αλλά και της παραγωγής έργου.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αναλώνεται σε «πανάκριβα έργα βιτρίνας» και προωθεί σε σχεδόν όλους τους τομείς την «ιδέα της ανταποδοτικότητας», ρίχνοντας κι άλλα βάρη «στις πλάτες των δημοτών». Τέλος, σχολίασε ειρωνικά, ότι η δημοτική αρχή «εμφανίζεται καινοτόμα σε ό,τι πιο αντιλαϊκό κι αντιδραστικό περιέχεται στον “Καλλικράτη” και στις μνημονιακές δεσμεύσεις».

«Στείρα αντιπολίτευση και μίζερος λόγος»
Σ. Φιλιππόπουλος (δ/ντής Οικ. Υπηρ.) & Σπ. Σταθούλης (αντιδήμαρχος Οικονομικών)
Σ. Φιλιππόπουλος (δ/ντής Οικ. Υπηρ.) & Σπ. Σταθούλης (αντιδήμαρχος Οικονομικών)

Για «στείρα αντιπολίτευση» και «μίζερο λόγο» από πλευράς της μειοψηφίας έκανε λόγο, στην τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ο κ. Σπύρος Σταθούλης σημείωσε ότι, παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση των κρατικών εσόδων, ο Δήμος «νοικοκυρεύτηκε», μειώνοντας τον πίνακα οφειλών του σε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ και παρουσιάζοντας ταμειακό υπόλοιπο ύψους 15 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο υπόλοιπο λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τον Δήμο, επιτρέποντάς του να κινηθεί με σχετική άνεση.

Τέλος, αναφερόμενος στην παραγωγή έργου από τη δημοτική αρχή, κατηγόρησε τη μειοψηφία για «απαξιωτικές αναφορές», τονίζοντας ότι έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα σε όλες τις γειτονιές, ενώ ταυτόχρονα οι κοινωνικές παροχές κρατιούνται σε υψηλό επίπεδο.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το ταμειακό υπόλοιπο, άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Λ. Μαγιάκη, ο οποίος επεσήμανε στον αντιδήμαρχο ότι «ο Δήμος δεν είναι ανώνυμη εταιρεία για να δημιουργεί πλεονάσματα, αλλά κάνει καλά τη δουλειά του όταν επενδύει σωστά όλα τα χρήματά του». Κάλεσε, μάλιστα, τη διοίκηση να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο αυτό για να τακτοποιήσει τα χρέη του Δήμου, ώστε αυτά να μην μετακυλισθούν στις επόμενες γενιές.

«Μία από τα ίδια» και για την αναμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού

Αντίστοιχο κλίμα επεκράτησε και στη συζήτηση για την αναμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του Δήμου.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, διά του κ. Λ. Μαγιάκη, αν και συμφώνησε με το leasing για τα οχήματα του Δήμου, αναρωτήθηκε για το «υψηλό κόστος», ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που έχει σήμερα η συντήρηση των υφιστάμενων οχημάτων (σ.σ. στη συγκεκριμένη επισήμανση η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Ζήκου ήταν ότι το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ είναι πρόβλεψη και δεν σημαίνει ότι θα εξαντληθεί όλο, ενώ αφορά στο σύνολο των οχημάτων του Δήμου, που ανέρχονται σε περίπου 80).

Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης σημείωσε ότι έχουν ζητηθεί πλήρη στοιχεία για τη μεταφορά συγκεκριμένης οφειλής της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού προς τη ΔΕΑΔΑ, ύψους 207.000 ευρώ, τα οποία δεν έχει λάβει ακόμη, θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήματα για τον τρόπο που έγινε η ανάθεση της συγκεκριμένης δαπάνης, αλλά και τον τρόπο παραλαβής του σχετικού έργου.

Ο κ. Λ. Μαγιάκης έθεσε και θέμα εγγραφής ποσού 65.000 ευρώ στον πρϋπολογισμό για τις απαραίτητες επισκευές στις ετοιμόρροπες αίθουσες του 16ου Δημοτικού Σχολείου («Γιοφύρι της Άρτας» οι επισκευές στο 16ο Δημοτικό Αμαρουσίου – VIDEO), αίτημα που ωστόσο απερρίφθη από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, με το αιτιολογικό ότι κάθε αναμόρφωση απαιτεί γραπτό αίτημα από πλευράς των επιμέρους διευθύνσεων, διαφορετικά δεν μπορεί να «περάσει».

Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος μίλησε για αναμόρφωση στην ίδια «αντιλαϊκή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «κάθε φορά ακούμε για προσπάθεια νοικοκυρέματος και ότι βγάζετε πλεονάσματα και κάθε φορά αυτό γίνεται με αύξηση στα χαράτσια που βάζετε στους δημότες, καθώς και με τη μη καταβολή αμοιβών των εργαζομένων».

Ο κ. Θ. Φωτόπουλος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχει εγκαταλείψει το διεκδικητικό πλαίσιο από την κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο πόρων όσο και προσωπικού, ενώ έστρεψε τα «πυρά» του και προς την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, λέγοντας ότι «την έπιασε ο πόνος για τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών, αλλά ούτε λόγος για πόρους και προσλήψεις». Πρότεινε δε να διεκδικηθούν η κατάργηση του πλαφόν 5/1 στις προσλήψεις, η άμεση πρόσληψη προσωπικού, η επιστροφή των «κλεμμένων» από την Αυτοδιοίκηση και η αύξηση των δημοτικών τελών κατά 45% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Έκλεισε δε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι «χρήματα υπάρχουν και πρέπει πλέον ο πλούτος να περάσει στους πολλούς».

Για «πανηγύρι σπατάλης στους Δήμους» και για «χρήματα που πάνε στα πελατειακά μαγαζιά των δημάρχων» έκανε λόγο ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης, εκ μέρους της παράταξης Για Ένα Νέο Μαρούσι. Ο ίδιος μίλησε για μία «μηχανή που έχει στηθεί πάνω σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και απευθείας αναθέσεων, προκειμένου να διατηρούνται οι πελατειακές στρατιές», η οποία συντηρείται από κρατικά χρήματα, «που κόβονται από χρήσιμους τομείς, όπως τα νοσοκομεία».

Κατηγόρησε μάλιστα δημοτικούς συμβούλους ότι και οι ίδιοι «έχετε βολέψει παιδιά και συγγενείς στον Δήμο», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «εδώ μέσα (σ.σ. στον Δήμο) θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμος Εισαγγελέας».

Τέλος, από την παράταξη Εκτός των Τειχών, ο κ. Τ. Σπυρόπουλος επεσήμανε ότι καμία αλλαγή δεν προκύπτει από τη συζητούμενη αναμόρφωση, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες περί μεταβίβασης των βαρών στους δημότες και στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν τρόποι για να λυθούν τα προβλήματα σχετικά με την εγγραφή κονδυλίου για τις επισκευές στο 16ο Δημοτικό Σχολείο.

Τελικώς, τόσο ο απολογισμός του 2014, όσο και η 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015, πέρασαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet