Τουρκία: Εισβολή της αστυνομίας έβαλε τέλος στην ομηρία εισαγγελέα
Κόσμος

Τουρκία: Εισβολή της αστυνομίας έβαλε τέλος στην ομηρία εισαγγελέα

Με επιχείρηση των αρχών έλαβε τέλος με αιματηρό τρόπο η ομηρία εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη, με τους δράστες να πέφτουν νεκροί.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, καθώς, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβάλει μπλακ άουτ και δεν επιτρέπει να κυκλοφορήσει καμία είδηση για την υπόθεση αυτή, η αστυνομία εισέβαλε στοn χώρο, από όπου ακούστηκαν εκατοντάδες πυροβολισμοί, ενώ έβγαινε καπνός από το κτήριο.

Οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αρχών, ενώ ο εισαγγελέας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, φωτογραφίες του οποίου υπό την απειλή όπλου, ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter. Μάλιστα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Η τουρκική Hurriyet αναφέρει ότι οι δράστες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι τις 15:35 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σε διαφορετική περίπτωση υποστήριζαν ότι θα σκότωναν τον εισαγγελέα, ο οποίος ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, θύματος της βίαιης αστυνομικής καταστολής της εξέγερσης του καλοκαιριού του 2013.

Ο εισαγγελέας είχε διοριστεί στη θέση αυτή το περασμένο καλοκαίρι, με μία αμφιλεγόμενη νομοθετική πράξη του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι με μαζικούς διορισμούς και απομακρύνσεις επιχείρησε να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο στο σώμα των δικαστών και εισαγγελέων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες απαιτούσαν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν για να απολογηθούν δημόσια.

Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από κάνιστρο δακρυγόνου ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet