Ελαφρύνσεις για μπλοκάκια και ανείσπρακτα ενοίκια
Οικονομία-Αγορά

Ελαφρύνσεις για μπλοκάκια και ανείσπρακτα ενοίκια

Τελευταία στιγμή και λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τις ρυθμίσεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια, τη φορολόγηση αμοιβών από μπλοκάκια και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αναμένεται ίσως και σήμερα να προωθήσει στη Βουλή τις σχετικές αλλαγές.

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια, η υπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επιβληθεί φόρος και προσανατολίζεται να επαναφέρει τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο μέσω των Εφοριών, όπως ίσχυε έως πέρυσι.

Στο θέμα των αμοιβών από μπλοκάκι η τελική μορφή των διορθωτικών διατάξεων θα δείξει αν θα υπάρξουν πραγματικές ελαφρύνσεις και για ποιους. Με βάση τον νόμο που ισχύει σήμερα, όσοι εισέπραξαν το 2014 αμοιβές από μπλοκάκι και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και tax credit 2.100 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους με μπλοκάκι αυτής της κατηγορίας να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί. Το κλειδί για το αν θα προκύψουν επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις από την αλλαγή κρύβεται στη δυνατότητα επιλογής της κλίμακας φορολόγησης.

Στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, αναμένεται να ξεκαθαρισθεί νομοθετικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβάλλεται φόρος. Με τις ισχύουσες διατάξεις οι επιδοτήσεις μπορεί να θεωρηθούν αγροτικό εισόδημα και επομένως να φορολογηθούν με συντελεστή 13%.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet