Νίκη η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου
Περιβάλλον

Νίκη η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου δικαιώνεται, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς, ένας αγώνας 20 και πλέον ετών, «για να σωθεί ο μεγάλος ποταμός από ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο και η χώρα από τη σπατάλη άγνωστων μέχρι σήμερα δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η απόφαση 26/2014 της Ολομέλειας αποδέχεται τους λόγους που είχαν προβάλει οι οργανώσεις και οι φορείς που αντιτίθενται στην εκτροπή:

– Παραβίαση του αρθ. 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος

– Παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα

– Παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για τη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων

– Παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τα είδη

– Παραβίαση της Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε ότι ο σχεδιασμός του έργου αντιβαίνει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, κάνουν λόγο για δικαίωση του αγώνα τους. Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποτελεί σταθμό για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και αφετηρία για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμες γεωργικές πολιτικές και πρακτικές.

Ανοίγει επίσης το κεφάλαιο της αποκατάστασης της περιοχής από τις εργασίες που έχουν γίνει έως σήμερα, ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί από τα αντίστοιχα διαχειριστικά σχέδια υδάτων.

Ταυτόχρονα, εγείρονται ερωτήματα για την τεράστια οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τα ήδη εκτελεσθείσα έργα. Οι οργανώσεις ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, καθώς και για το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet