To παρ΄ολίγον πιστωτικό γεγονός της Κυριακής 10 Μαΐου 2015
Πολιτική

To παρ΄ολίγον πιστωτικό γεγονός της Κυριακής 10 Μαΐου 2015

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», δηλαδή στα ταμεία δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθεί και η δόση και μισθοί – συντάξεις.

Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, στο τηλέφωνο, για να τον ενημερώσει σχετικά.

Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία είχε διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσα στον Μάιο δεν επαρκούσαν για όλες τις υποχρεώσεις. Στα κεφάλαια αυτά συνυπολογίζονταν και τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν στον εγγυητικό λογαριασμό που τηρεί κάθε χώρα – μέλος του ΔΝΤ για να πληρώσει το Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μετά την απόφαση Τσίπρα και την επικοινωνία του με τον Τζακ Λιού, παντού σήμανε συναγερμός, καθώς η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πιστωτικό γεγονός.

Σύμφωνα με το Βήμα, η χώρα απέφυγε το ατύχημα στο παρά ένα, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Δ. Μάρδας βρήκαν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα χρήματα προέρχονται από την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους μέσα στον Μάιο και κατά ένα μικρό ποσοστό από τα διεθέσιμα Ταμείων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αποκάλυψε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, την περασμένη Πέμπτη (14 Μαΐου), ότι έλαβε επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, στην οποία δήλωνε ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση των 750 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της 12ης Μαΐου, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν άρει τους περιορισμούς στη ρευστότητα.

Ν.Δ.: Ρεσιτάλ αναξιοπιστίας της κυβέρνησης

Για «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης κάνει λόγο η Ν.Δ. κατηγορώντας την για διαρκείς παλινωδίες και αντιφάσεις. Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα, ο Κώστας Καραγκούνης επισημαίνει ότι «το ρεσιτάλ αυτό της αναξιοπιστίας μέσα σε πέντε μέρες “του πληρώνω”, “δεν πληρώνω” και τελικά “πληρώνω”, ακυρώνει τη διαπραγματευτική μας θέση, αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου με την οποία λειτουργεί ο κ. Τσίπρας».

Στη Ν.Δ. ζητούν μάλιστα να «δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα αυτή η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές, καθώς και οι απαντήσεις που πιθανώς έλαβε η κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη «η κυβέρνηση αρχικά δεν ήθελε τη δόση γιατί δεν την χρειαζόταν όπως έλεγε, στη συνέχεια ήθελε τη δόση χωρίς Μνημόνιο και ακολούθως αποδέχτηκε το Μνημόνιο χωρίς λεφτά».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επισημαίνει μάλιστα ότι ενώ στις 7 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε δημόσια ότι η Ελλάδα θα πληρώσει σίγουρα τη δόση του ΔΝΤ, την επομένη, στις 8 Μαΐου «ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με επιστολή του προειδοποιούσε τους επικεφαλής των δανειστών ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος παροχής ρευστότητας άμεσα. Τελικά τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση της κανονικά, μια μέρα νωρίτερα από την ημερομηνία καταβολής» τονίζει ο κ. Καραγκούνης.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet