Γιώργος Θωμάς: Σήμερα κάηκε η ψυχή μας
Πολιτισμός

Γιώργος Θωμάς: Σήμερα κάηκε η ψυχή μας

«Σήμερα κάηκε η ψυχή μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πυρκαγιά στο θέατρο Ρεματιάς (βλέπε δημοσίευμα Στις φλόγες το θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου) ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Πόλη για να Ζεις, Γιώργος Θωμάς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Σήμερα κάηκε η ψυχή μας

Μια πυρκαγιά είναι πάντα μια καταστροφή.

Όταν όμως καίγεται ένα θέατρο είναι μια  βαθιά πληγή στο σώμα της πόλης σου, και κατ΄ επέκταση στο ίδιο σου το σώμα. Το θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό θέατρο.

Ήταν η άλλη ματιά της θεατρικής πολιτικής που ρίξαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80.  Το θέατρο της Ρεματιάς, το θέατρο των βράχων, τα θέατρα στα νταμάρια, είναι τα ισχυρά ανεξίτηλα αποτυπώματα μιας θεατρικής άνοιξης.

Το καμένο σήμερα θέατρο του Χαλανδρίου νομίζω ότι πέρα από την καταστροφή του σηματοδοτεί και κάτι άλλο.

Τη γενικότερη αδιαφορία για τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Την αποθέωση του εφήμερου και του πολιτισμού των καφέ μπαρ.  

Πολύ φοβάμαι ότι μαζί με το θέατρο κάηκαν και τα όνειρά μας για μια άλλη οργάνωση της ζωής μας και της πόλης.

Το Χαλάνδρι εδώ και καιρό είχε πάψει να είναι το Χαλάνδρι που σηματοδοτείται από το θέατρο της Ρεματιάς. Είχε γίνει το Χαλάνδρι των καφέ μπαρ και των καρεκλοκατειλημμένων πεζόδρομων.

Ίσως το θέατρό μας δεν άντεχε την κατάντια της πόλης και αυτοπυρπολήθηκε…

Είμαι βέβαιος ότι θα το ξαναφτιάξουμε, όμως ποτέ δεν θα είναι το ίδιο, γιατί απλούστατα θα είναι το θέατρο μιας άλλης απρόσωπης, αδιάφορης εποχής, έργο μικρών ανθρώπων που δεν μπορούν να προστατέψουν τον πολιτισμό τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet