Το Δ.Σ. Αμαρουσίου διεκδικεί, με ψήφισμά του, τους ΧΕΥ στα όρια του Δήμου
Ποιότητα Ζωής

Το Δ.Σ. Αμαρουσίου διεκδικεί, με ψήφισμά του, τους ΧΕΥ στα όρια του Δήμου

Μετά από εισήγηση του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο ζητά αφ΄ ενός να αποδοθούν στον Δήμο τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο κι έχουν χαρακτηριστεί ως ΧΕΥ (Χώροι Εγκατάστασης Υποστήριξης), τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης κι αφ΄ ετέρου, ζητείται από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής να ακυρώσει την απόφαση του προηγούμενου υπουργού κ. Ταγαρά (3182/22.1.2015 ΦΕΚ 23/τ.ΑΑΠΘ/23.1.2015), με την οποία καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης για το Ο.Τ. Γ1059 του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως του Δήμου Αμαρουσίου (ΧΕΥ Νερατζιώτισσας).

 Ο δήμαρχος επεσήμανε κατά την εισήγησή του ότι “το Μαρούσι έχει πληρώσει ήδη ακριβά τα προηγούμενα χρόνια τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, εξαιτίας των οποίων η πόλη φορτώθηκε με εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπετόν, αλλοιώθηκε η οικιστική της φυσιογνωμία με την άναρχη ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων, ενώ επιβαρύνθηκε περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων”.

“Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιστραφεί, η Πολιτεία χρωστά στην πόλη και ήρθε η ώρα να ξεπληρώσει το χρέος αυτό. Η παραχώρηση στον Δήμο Αμαρουσίου των ακινήτων του Δημοσίου που είναι χαρακτηρισμένα ως ΧΕΥ και βρίσκονται στα όρια του προαστίου μας, είναι μια πράξη επιβεβλημένη, που αποκαθιστά σε ένα βαθμό την αδικία που έχουμε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια” συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Γ. Πατούλης επίσης κατήγγειλε την υπ΄ αριθμ. 3182/22.1.2015 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ταγαρά, με την οποία καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης για το Ο.Τ. Γ 1059 του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως του Δήμου Αμαρουσίου (ΧΕΥ Νερατζιώτισσας). Μεταξύ των όρων δόμησης και χρήσεων γης καθορίστηκαν ως επιτρεπόμενες χρήσεις ξενοδοχείων, εμπορικών καταστημάτων, αναψυκτηρίων, επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης, πρατηρίων βενζίνης, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ. Μάλιστα, στους όρους δόμησης ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής καθορίστηκε στο 0,80, με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 50%.

Όπως επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή, η ανωτέρω απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η άποψη του Δήμου Αμαρουσίου και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ισχύοντα στην περιοχή δεδομένα. Διότι αν είχε ζητηθεί η γνώμη του Δήμου Αμαρουσίου θα είχαν διατυπωθεί ενστάσεις.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για τους ΧΕΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια, αφού άκουσε την εισήγηση του δημάρχου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με 29 ψήφους υπέρ και 2 κατά) να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου

  1. Καταγγέλλει την υπ΄ αριθμ. 3182/22.1.2015 (ΦΕΚ 23/τ.ΑΑΠΘ/23.1.2015) απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, η οποία εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η άποψη του Δήμου Αμαρουσίου και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ισχύοντα στην περιοχή δεδομένα, ως όφειλε να πράξει.
  2. Ζητά την άμεση κατάργηση της ανωτέρω απόφασης.
  3. Ζητά την ακύρωση της πώλησης του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας και τη ματαίωση της οποιαδήποτε εκποίησης – ανάπτυξης και των υπολοίπων ΧΕΥ που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαρουσίου, δεδομένου ότι η υπέρμετρη δόμηση στο Μαρούσι έχει στερήσει από την πόλη ελεύθερους χώρους πρασίνου. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Αμαρουσίου θα διεκδικήσει το αυτονόητο, δηλαδή την ποιότητα ζωής που αρμόζει στην πόλη και οφείλει η Πολιτεία να σεβαστεί.
  4. Αποφασίζει την διεκδίκηση των χώρων αυτών (ΧΕΥ) που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, για την άμεση παραχώρησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ προς τον Δήμο, με σκοπό τη δημιουργία κοινόχρηστων – κοινωφελών χώρων και την επέκταση του πρασίνου της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet