ΜΕΤΑ: «Ταφόπλακα» για την ανακύκλωση – Χαράτσι για τους πολίτες οι ΣΔΙΤ
Αυτοδιοίκηση

ΜΕΤΑ: «Ταφόπλακα» για την ανακύκλωση – Χαράτσι για τους πολίτες οι ΣΔΙΤ

Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής Εργαζομένων στους ΟΤΑ, με ανακοίνωσή του, καταφέρεται ενάντια στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση απορριμμάτων στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, καθώς και στη σχετική καμπάνια της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ:

Με αφορμή την επιχειρούμενη υπογραφή συμβάσεων κατασκευής μονάδων (εργοστασίων) διαχείρισης απορριμμάτων με τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, που προωθούν η ΔΙΑΔΥΜΑ και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αντίστοιχα, αλλά και τη διαφημιστική καμπάνια της Ειδικής  Γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, παραμένοντας αταλάντευτο στις αρχές και τις θέσεις του, επαναλαμβάνει κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεση του στη διαδικασία των ΣΔΙΤ, που καταργούν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων, είναι σε βάρος των εργαζομένων, των πολιτών, της οικονομίας, του περιβάλλοντος και εξυπηρετούν τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα.

Οι ΣΔΙΤ δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, δεν εξυπηρετούν τους εργαζομένους. Είναι ένα ακόμα «τέχνασμα» για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του το κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, εις βάρος των πολιτών και των εργαζομένων που εξακολουθούν να υποφέρουν από την «μπότα» των μνημονιακών πολιτικών, ενώ αποτελεί ένα από τα «όπλα» των μνημονιακών αιρετών, που ακόμη και σήμερα, προωθούν τις «μερκελικές» πολιτικές στη χώρα μας. 

Οι ΣΔΙΤ αποτελούν ένα ακόμη «όχημα» των τοκογλύφων και των δανειστών, στην προσπάθειά τους να αλώσουν τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας και να επιβάλλουν την επισφάλεια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το φθηνό μεροκάματο.

Πέραν όμως αυτών, με τις ΣΔΙΤ, είτε υπάρχουν εγγυημένες ποσότητες είτε όχι, τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρισης και εκμετάλλευσης τον έχουν οι εργολάβοι των σκουπιδιών, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Για τα επόμενα 28-30 χρόνια, οι μεγαλοεργολάβοι που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα και την εκμετάλλευση των εργοστασίων μέσω ΣΔΙΤ, εξασφαλίζουν σταθερή ετήσια ποσότητα διαχείρισης σκουπιδιών, τα οποία μάλιστα πρέπει να τους τα παραδίδουν οι περιφέρειες σε προκαθορισμένα σημεία. Με λίγα λόγια, αν είναι μικρότερος ο όγκος των απορριμμάτων, οι περιφέρειες, μέσω των τελών που θα εισπράττουν από τους πολίτες, θα πληρώνουν ρήτρες εγγυημένων ποσοτήτων στους αναδόχους.

Η διαδικασία των ΣΔΙΤ ενταφιάζει την ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση υλικών και προωθεί τη μορφή επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (συμπεριλαμβανομένων και ανακυκλώσιμων) με  βιοξήρανση – θερμική επεξεργασία (καύση), οι οποίες -όπως προαναφέρθηκε- είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον. Μάλιστα, τέτοιες «συμφωνίες» δεσμεύουν τους Δήμους για σταθερή παροχή μεγάλων ποσοτήτων (για να πιαστούν και οι στόχοι της εγγυημένης ποσότητας).

Η κατάργηση των διαγωνισμών των 4 εργοστασίων «μαμούθ», στην οποία προχώρησε η περιφερειακή Αρχή Αττικής, χαλώντας τους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς των απερχόμενων αιρετών της περιφέρειας και της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που ενεργούσαν κατ΄ εντολή των διάφορων «Φούχτελων» και μεγαλοεργολάβων σκουπιδιών, καθώς και η προώθηση των Τοπικών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων μικρής κλίμακας, με δημόσιο πάντα χαρακτήρα, πρέπει να γίνει μπούσουλας για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες που θα επωμιστούν επιπλέον οικονομικά βάρη να αντιδράσουν δυναμικά, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες των ΣΔΙΤ. Να υπερασπιστούμε το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον αποκλείοντας πολιτικές που συνδέουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με τα εργολαβικά συμφέροντα.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Ιούνιος 2015

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet