ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού διεκδικεί 10% από το «πακέτο Γιούνκερ»
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού διεκδικεί 10% από το «πακέτο Γιούνκερ»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά από τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου της Επιτροπής Περιφερειών, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την επικείμενη χρηματοδότηση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του αναπτυξιακού «Πακέτου Γιούνκερ». Η χρηματοδότηση αυτή αφορά και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης σε συνεδρίαση της Ένωσης ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι το «Πακέτο Γιούνκερ» αποτελεί μία σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων σε όλη την Ελλάδα, η οποία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το συνολικό του ύψος του αναπτυξιακού «Πακέτου Γιούνκερ» μάλιστα ξεπερνά κατά 50% το ΕΣΠΑ 20014-2020, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πρόγραμμα αυτό δεν απαιτείται εθνική συμμετοχή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και δήμαρχο Πηνειού Αλέξιο Καστρινό, πρότειναν στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, το οποίο απεδέχθη ομόφωνα, την εξής πρόταση:

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το CEMR να διεκδικήσει τη θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου ποσοστού 10% από το “Πακέτο Γιούνκερ”, το οποίο θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά τοπικές επενδύσεις και δαπάνες. Οι εθνικές αρχές να μη μπορούν να θεσπίσουν μικρότερο ποσοστό, παρά μόνο μεγαλύτερο και δικαιούχοι να είναι οι δήμοι. Διεκδικούμε ανάλογο ποσοστό και για τους ελληνικούς δήμους. Υπολογίζοντας ότι για την Ελλάδα αναλογούν συνολικά 35-36 δισ. ευρώ, η ποσόστωση για τους δήμους, θα μπορούσε, κατ΄ ελάχιστο, να χρηματοδοτήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα “Θησέας”».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet