Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ σε Μήλο και Κίμωλο
Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ σε Μήλο και Κίμωλο

O πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος ΚΕ∆Ε, Γιώργος Πατούλης, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Μήλου και το Περιφερειακό Ιατρείο Κιμώλου, στη διάρκεια της  επίσκεψής του στις δύο αυτές νήσους των Κυκλάδων, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις ανάγκες των κατοίκων.

Στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Μήλου Γεράσιμο Δαμουλάκη και τους συνεργάτες του, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στο νησί. Ο δήμαρχος της Μήλου συμφώνησε στη δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας και ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για το ενδιαφέρον του.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΚΕΠ Υγείας είναι μια καινοτόμα δομή, που σκοπό έχει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων.

Ειδικότερα, τα ΚΕΠ Υγείας παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου (δηλαδή πριν νοσήσουν), τους ενημερώνουν σε θέματα υγείας και πρόληψης και τους υποστηρίζουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος γίνεται ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα, βάσει διεθνών πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα 7 αυτά νοσήματα είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, το μελάνωμα, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η ενημέρωση του πληθυσμού αποσκοπεί κατά προτεραιότητα τη πρόληψη του εθισμού στο ίντερνετ και στο bulling, στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και στην εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Στόχος  του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου είναι, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να διαφυλάξει σε υψηλά επίπεδα τη Δημόσια Υγεία, διατηρώντας τον πολίτη υγιή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet