Επιστολή Φ. Αλεξόπουλου σε υπουργούς για το “Βοήθεια στο Σπίτι”
Αυτοδιοίκηση

Επιστολή Φ. Αλεξόπουλου σε υπουργούς για το “Βοήθεια στο Σπίτι”

Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κατρούγκαλο , την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, τον υπουργό Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Στρατούλη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη απέστειλε σήμερα ο γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Φώτης Αλεξόπουλος, σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Κυρίες/οι

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι» είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή συστηματικής και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας στα ηλικιωμένα άτομα και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επίσης, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και αυτοί που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Μέχρι και σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνολικά 120.000 ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρίες ωφελούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επίσης θέλω να σας γνωρίσω ότι οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” (περίπου 3.500 σε όλη τη χώρα) υφίστανται μια διαρκή αδικία όλα αυτά τα χρόνια, αφού ενώ έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξυπηρετώντας πάνω από 80.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, εντούτοις παραμένουν όμηροι, αφού η ύπαρξή τους στηρίζεται σε διαρκείς παρατάσεις χωρίς να δίνεται μόνιμη λύση.

Παρόλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι του προγράμαμτος, αν και απλήρωτοι τις περισσότερες φορές, πρόσφεραν ό,τι καλύτερο μπορούσαν σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη κάθε βοήθεια, σηκώνοντας το βάρος της στήριξης των ευπαθών ομάδων στους ώμους τους.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία αυτή αν θέλουμε ως Πολιτεία να έχουμε μόνιμες δομές και εργαζόμενους για δωρεάν παροχή πρόνοιας και βοήθεια (για το θέμα μάλιστα έχει δεσμευτεί η παρούσα κυβέρνηση με πολλούς βουλευτές και νυν υπουργούς ακόμα και ο κ. πρωθυπουργός με αναφορά του στη Βουλή έχει ζητήσει το ίδιο).

Για τους εργαζόμενους ως αποδεκτή λύση είναι η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, όπως επί της ουσίας είναι άλλωστε και η σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους.

Τρόποι προφανώς υπάρχουν.

Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση να βρεθεί λύση, εάν πράγματι θέλετε να είστε συνεπείς προς τι ιδεολογικές σας αξίες και στον λόγο σας. Έχετε στα χέρια σας όλα τα εργαλεία για να το πράξετε και να βρείτε τη λύση που θα διασφαλίζει μόνιμα όλες τις δομές και όλο το υπάρχον προσωπικό.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι περιμένουν ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά τους, καθώς οι συμβάσεις λήγουν 31/12/2015, παραμένω στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet