Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλάδος και δανειστών
Πολιτική

Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλάδος και δανειστών

Σε τεντωμένο σχοινί διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Μετά τις 2:00 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με ΓιούνκερΛαγκάρντΝτράγκι. Νωρίτερα, το κρίσιμο Eurogroup διεκόπη πρόωρα, για να συνεχιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχισθούν σήμερα στις 10:00 ώρα Ελλάδος (9:00 ώρα Βρυξελλών).

Πριν από την συνάντηση θα συναντηθούν στις 7:00 το πρωί ώρα Ελλάδος (6:00 τοπική), τα τεχνικά κλιμάκια.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

02:25 Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στις 9:00 το πρωί ώρα Βρυξελλών ορίστηκε το νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους θεσμούς.

02:15 Αποχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζονται την Πέμπτη οι διαβουλεύσεις για επίτευξη συμφωνίας.

02:05 Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος επαφών του Αλέξη Τσίπρα. Αποχώρησαν από το κτίριο οι Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.

01:55 Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση κλήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

01:52 Ο 13ος όροφος του κτιρίου «Μπερλεμόντ» στις Βρυξέλλες (εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του Γιούνκερ) παραμένει φωτισμένος, μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους κορυφαίους των θεσμών συνεχίζεται. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να παραμένει σκληρός παίκτης.

01:15 Και ξαφνικά το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει και νέο (τρίτο στη σειρά) Eurogroup μέχρι το Σάββατο.

24:40 Θα είναι μια μακρά νύχτα, δήλωσε στο Mega o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Πολύ πιθανό σήμερα το βράδυ να υπάρξει μια συμφωνία» εκτίμησε.

24:30 Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ – Λαγκάρντ – Ντράγκι με την παρουσία των ΝτάισεμπλουμΝτομπρόβσκις και Κλ. Ρέγκλινγκ.

24:00 Αμφιβολίες για τη συμφωνία, καθώς διεκόπη το Eurogroup, γράφει ο Guardian.

23:45 Πτώση στη Γουόλ Στριτ, λόγω και των εξελίξεων στην ελληνική υπόθεση, όπως παρατηρεί το CNN. O Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,98% και ο Nasdaq με πτώση 0,75%.

23:30 Κλείδωσε το ραντεβού Τσίπρα – Λαγκάρντ – Ντράγκι – Ντάισελμπλουμ για τις 24:00. Προηγήθηκε συνάντηση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, παρουσία και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μια συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

23:00 Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η κυβέρνηση απέσυρε πρόταση που έφερνε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

22:43 Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και όλο το βράδυ, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

22:40 H συμφωνία είναι ακόμα πιθανή, δήλωσε μετά το Eurogroup ο Π. Μοσκοβισί.

22:00 Διακοπή του Eurogroup για το μεσημέρι (14:00) της Πέμπτης. Προς νέα συνάντηση Τσίπρα με τους Γιούνκερ και Λαγκάρντ.

21:45 Πληροφορίες για σύντομο Eurogroup απόψε και νέα συνάντηση αύριο. Επίσης, και νέα συνάντηση Τσίπρα με τους δανειστές τα μεσάνυχτα.

21:30 Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup.

21:15 Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Bloomberg, που επικαλείται ο Guardian, αναφέρουν ότι ενδέχεται απόψε το Eurogroup να είναι σύντομο -ακριβώς λόγω της διαφωνίας- και τελικά να υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή.

21:00 Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: «Είμαι περίεργος πώς θα είναι η Ευρωζώνη μετά την αποψινή συνάντηση. Θα είμαστε εδώ μέχρι το πρωί».

20:55 Θα δουλέψουμε για να βρούμε λύση, η οποία είναι αναγκαία και πιθανή, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

20:50: O Σόιμπλε επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα δεν έχουν αλλάξει πολλά στο ελληνικό ζήτημα.

20:41 «Θα είναι έκπληξη αν απόψε συμφωνήσουμε» δήλωσε προσερχόμενος ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ (και τέως πρωθυπουργός της χώρας του) Αλεξάντερ Στουμπ.

20:36: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέβασε Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέβασε σχόλιο στο Twitter, κάνοντας λόγο για μικρή πρόοδο στις εντατικές διαπραγματεύσεις, αλλά θα είναι μακρά η νύχτα.

20:35: Σε λίγο ξεκινά το Eurogroup, το οποίο μάλλον δεν θα είναι το τελευταίο για την ελληνική υπόθεση.

20:27 Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Τσίπρα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι επαφές του κ. Τσίπρα θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

20:23 Μπαράζ αφίξεων τα τελευταία λεπτά, χωρίς δηλώσεις. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βγαίνει από τη συνάντηση με τον Τσίπρα και μπαίνει στη συνεδρίαση, το ίδιο και η Λαγκάρντ. Έφτασε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

20:15 Αναρωτιέμαι πώς θα μοιάζει η Ευρωζώνη μόλις τελειώσουμε, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, τονίζοντας ότι τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής θα πρέπει να είναι αρκετές για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα.

20:12 Ο Μάριο Ντράγκι βγήκε από τη σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα για να πάει στη συνεδρίαση του Eurogroup. Δεν έκανε δηλώσεις.

19:50 Ξεκινούν οι αφίξεις των ΥΠΟΙΚ για τη συνεδρίαση του Eurogroup. O Βέλγος ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία μετά τη μελέτη των προτάσεων.

19:40 Με Βαρουφάκη και Τσακαλώτο η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup. Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε τα περί διάστασης απόψεων και αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις.

19:35 O ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι και αν δεν υπάρξει απόψε συμφωνία, αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

19:25 Και ενώ οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, το προγραμματισμένο για τις 8 το βράδυ Eurogroup μάλλον θα αρχίσει αργότερα.

18:45 Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πρόταση των δανειστών δεν είναι αποδεκτή με την παρούσα μορφή, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

18:35 Παρέμβαση Λαγκάρντ με συνέντευξη: Μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να βασιστούν σε αύξηση φόρων, λέει σε συνέντευξή της. Ζητά επίσης να διαβεβαιώσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

18:15 Αρκετά αβέβαιο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δηλώνουν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση των θεσμών με τον Γ. Ντάισελμπλουμ.

17:28: Συνεδρίαση του EuroWorking Group. «Κλειδωμένος» με τους επικεφαλής των θεσμών ο πρωθυπουργός.

17:27: Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών αυτή την εβδομάδα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

17:23: Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ δημοσιεύματα που ήθελαν τον Γιάνη Βαρουφάκη να προτείνει αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ.

17:10: Στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν συμφώνησαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

17:07: «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων παραμένει αρκετά αβέβαιο. Δεν υπάρχει συμφωνία» δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

16:00: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών

15:50: Βουτιά 3,89% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

15:45: Μένει ακόμη «μακρύς δρόμος» πριν η Ελλάδα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση, παρά μόνον εφόσον έχει εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς» δηλαδή την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ.

15:40: «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Οι τρεις θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

15:36: Γερμανός αξιωματούχος απορρίπτει το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ, τονίζοντας πως για το Βερολίνο είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή του Ταμείου στην συμφωνία που επιχειρείται.

15:20: Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

14:45: Κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει στο in.gr ότι η Αθήνα απέρριψε την νέα πρόταση των θεσμών.

14:30: Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

14:26: Στην έδρα της Κομισιόν έφτασε ο Αλ. Τσίπρας. Δεν έγιναν δηλώσεις.

13:40: Οι δανειστές κατέθεσαν νέα πρόταση προς την ελληνική πλευρά, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών.

13:33: Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες «δεν έχουν καταρρεύσει» και η συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

13:00: Ξεκίνησε η συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Μένει να γίνει πολλή δουλειά σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των θεσμών. «Χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από το πρωί φάνηκαν τα δύσκολα

Τα μαύρα σύννεφα είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται από το πρωί, όταν έγιναν γνωστές οι θέσεις του ΔΝΤ.

Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις των Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, αλλά και η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, που εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη σκληρή στάση που τηρεί το ΔΝΤ ως προς τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση. «Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ερωτηθείσα για το ελληνικό ζήτημα η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ισχυρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προς την εξεύρεση κοινού εδάφους για επίτευξη συμφωνίας.

Παρέμβαση, μέσω της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, έκανε και ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα του χρέους αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε, ενώ επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. «Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών» είπε, τονίζοντας πως η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της και «δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες».

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα υποχωρήσουν διότι «μία χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αδιανόητη», εξέφρασε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν-Λικ Μελανσόν στον Monde.

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαβουλεύσεων για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μην ολοκληρωθούν στη Σύνοδο, καθώς η προθεσμία είναι η 30ή Ιουνίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet