Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Ρόδο και Εύβοια
Κοινωνία

Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Ρόδο και Εύβοια

Σε εξέλιξη παραμένουν αυτήν την ώρα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, τη Ρόδο και την Εύβοια.

Το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης) έχουν εκδηλωθεί στη χώρα συνολικά πάνω από 75 πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά στην Ηλεία ξέσπασε σε δασική έκταση στο Δραγώγιο του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστενών. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα με 19 άνδρες. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το απόγευμα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

H φωτιά πλέον βρίσκεται σε ύφεση.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή Απόλλωνα Ρόδου. Μάχη με τις φλόγες δίνουν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα. Συμμετέχουν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος κάλεσε όσους πολίτες έχουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ να βοηθήσουν στο έργο της Πυροσβεστικής ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την επέκταση της φωτιάς.

Η πυρκαγιά ξέφυγε από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων.

Οι φλόγες δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, καίνε όμως πυκνό δάσος.

Φωτιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην Άτταλη Ψαχνών της Εύβοιας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Στην περιοχή εκκενώθηκε το χωριό Μακρυκάπα, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 200-300 μέτρων από τα πρώτα σπίτια.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10.57 το πρωί στη Μαγούλα Αττικής. Επί τόπου παραμένουν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Υπό έλεγχο έχει επίσης τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαμοθράκη.

Την άμεση αντίδραση και τον πολύ καλό και αποτελεσματικό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην κατάσβεση δυνάμεων, εξήρε μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

«Πέρα από τον Δήμο, την πυροσβεστική και τον στρατό, εκατοντάδες πολίτες, ακόμη και παιδιά που κάνουν διακοπές εδώ, ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Με τη συνεργασία και το άμεσο ενδιαφέρον του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, των υπηρεσιών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας καθώς και του στρατού, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν απείλησε η φωτιά οικίες. Πολύ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της Αθήνας, τόσο από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας όσο και Πολιτικής Προστασίας» επισημαίνει ο κ. Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στη διάρκεια της νύχτας η φωτιά είχε πολύ μεγάλο μέτωπο, καθώς εκδηλώθηκε σε περιοχή με δέντρα ύψους 10-12 μέτρων και όχι με χαμηλή βλάστηση, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσβεσή της. Ωστόσο επισήμανε ότι χάρη στην προσπάθεια, πρωτίστως των ντόπιων και στη συνέχεια των ισχυρών κατασβεστικών δυνάμεων, των οποίων η παρουσία εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη, η απειλή τέθηκε υπό έλεγχο.

Στο σημείο της πυρκαγιάς, στο πλευρό του δημάρχου Σαμοθράκης και των κατοίκων, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο οποίος ως πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, συνεχάρη τις δυνάμεις κατάσβεσης, την πυροσβεστική, τις υπηρεσίες του Δήμου, τον στρατό και κυρίως τους πολίτες που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα για την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών και του νησιού.

Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο στο Κάστρο στην Κυλλήνη, το οποίο είχε εκδηλωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, καθώς επεκτάθηκε σε αγροτοδασική έκταση. Καήκαν περίπου 30 στρέμματα με καλλιέργειες και περίπου 20 στρέμματα δάσους.

Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη της Αττικής. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικίες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet