Γ. Σγουρός: Η Αττική πληρώνει πολύ ακριβά τις ιδεοληψίες της κας Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Η Αττική πληρώνει πολύ ακριβά τις ιδεοληψίες της κας Δούρου

“Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική εξαιτίας της έλλειψης έστω και στοιχειώδους σχεδιασμού εκ μέρους της νέας περιφερειακής αρχής”, επισημαίνει η παράταξη του Γιάννη Σγουρού, σε ανακοίνωσή της. Κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, η συγκεκριμένη παράταξη τόνισε ότι το νέο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) Αττικής, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, “διεκδικεί παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία, αφού δεν περιέχει τίποτα το χειροπιαστό, πέραν φιλόδοξων και ανέφικτων εν πολλοίς ποσοτικών στόχων για την ανακύκλωση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η διαδικτυακή διαβούλευση που έχει ξεκινήσει έχει εξελιχθεί σε διαβούλευση-παρωδία, με ανύπαρκτη συμμετοχή, πολιτών και φορέων”.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο νέο ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρεται πουθενά:

  • Σε ποιες και πόσες περιοχές, που θα είναι αρκετές και μάλιστα διεσπαρμένες στην Αττική, θα γίνεται η διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων. 
  • Αν έχουν βρεθεί οι χώροι, αν έχει διασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή, αν έχει διακριβωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν έχουν βρεθεί οι πηγές χρηματοδότησης, τα βασικά στοιχεία δηλαδή εκκίνησης αυτής της προσπάθειας. 
  • Πόσες μονάδες θα χρειαστούν για να γίνει η επεξεργασία των περίπου 2 εκατ. τόνων αποβλήτων της Αττικής.
  • Πού θα γίνεται η τελική διάθεση των υπολειμμάτων, δηλαδή πού θα φτιαχτούν οι νέοι χώροι ταφής στην Αττική.
  • Πώς οι δήμοι θα υποστηρίξουν λειτουργικά αυτό το νέο μοντέλο σε συνθήκες Μνημονίου 3, όταν μόλις και μετά βίας συντηρούν το σημερινό σύστημα αποκομιδής.
  • Και φυσικά πουθενά δεν εξηγείται, πώς είναι δυνατόν όλα αυτά, που δεν ξέρει κανείς πού και πώς θα γίνουν, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020!!!

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Γ. Σγουρός τόνισε ότι «η Αττική κινδυνεύει να πληρώσει πολύ ακριβά τις ιδεοληψίες της κας Δούρου και των ΄αόρατων΄ συμβούλων της. Έσπευσαν να ακυρώσουν ώριμες διαγωνιστικές διαδικασίες για να τις αντικαταστήσουν με το απόλυτο τίποτα. Οι ευθύνες τους για αυτό το τραγικό πισωγύρισμα και για ό,τι συμβεί από δω και στο εξής είναι τεράστιες».

Η παράταξη του κ. Γ. Σγουρού υποστήριξε, επίσης, ότι ακόμη και διαφορετικές να ήταν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, “είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοστεί στην πυκνοκατοικημένη Αττική ο νέος σχεδιασμός, που στηρίζεται στην καινοφανή λογική του κάθε δήμος και μονάδα, κατά τη λογική του κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο…”.

Επίσης κατήγγειλε τη νέα περιφερειακή αρχή για “κρυφή ατζέντα” και “αυταπόδεικτη πλέον κοροϊδία των πολιτών της Αττικής”, με αφορμή το γεγονός ότι στο νέο ΠΕΣΔΑ δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση σχετικά με τις προεκλογικές υποσχέσεις για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, κατάργηση του έργου στο Γραμματικό και απομάκρυνση του Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Αποβλήτων.

Αντιθέτως, όπως σημειώνεται, “η παράταση της καταβολής των αντισταθμιστικών οφελών στον Δήμο Φυλής έως το 2019 αποδεικνύει περίτρανα ότι το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι να συνεχίσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες περιφερειακές εκλογές και μέχρι τότε έχει ο Θεός…”.

Τέλος, από την παράταξη του κ. Σγουρού τονίστηκε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα και με τον Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ), με τον οποίο οφείλει να εναρμονίζεται σύμφωνα με τον νόμο ο κάθε Περιφερειακός Σχεδιασμός. Και αυτό διότι ο νέος ΕΣΔΑ, που σχεδίασε η απερχόμενη κυβέρνηση, δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους και κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτός που εν τέλει θα ψηφιστεί θα είναι ο ίδιος ή εάν θα υποστεί τροποποιήσεις από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet