H Ευρώπη επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στον εμφύλιο στη Συρία
Κόσμος

H Ευρώπη επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στον εμφύλιο στη Συρία

Είναι η Ευρώπη έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της στον εμφύλιο στη Συρία;

Προαναγγέλλοντας τη Δευτέρα από το Μέγαρο των Ηλυσίων το νέο σχέδιο κατανομής προσφύγων της Κομισιόν, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε επίσης την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων επάνω από τη Συρία, οι οποίες θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS. Αν και μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ, διαμηνύει ότι θέλει να καταπολεμήσει τις πραγματικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης.

Το Παρίσι «θα διατηρήσει την αυτονομία των αποφάσεων και των ενεργειών», έσπευσε να διευκρινίσει ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, ενώ απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

«Θα ήταν ασυνεπές και μη ρεαλιστικό να στείλουμε γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος στη Συρία. Δεν θα πραγματοποιήσουμε χερσαία επέμβαση, όπως δεν το κάναμε στο Ιράκ» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σχεδόν ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας στο Βερολίνο το γερμανικό πακέτο μέτρων για το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την επείγουσα ανάγκη «ευρωπαϊκής απάντησης» στο πρόβλημα.

Η γερμανική θέση δεν προμηνύει αυτή τη στιγμή κάποιου είδους εμπλοκή στη Συρία. Οι αναγνωριστικές πτήσεις ωστόσο της Γαλλίας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα όπως ανακοίνωσε ο Ολάντ, σε συνδυασμό με προηγούμενες ανάλογες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον περί αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με παράλληλη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ίσως να προμηνύει μία πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση στη Συρία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet