Θα… στοιχίζει το αδίκημα της δωροδοκίας
Αυτοδιοίκηση

Θα… στοιχίζει το αδίκημα της δωροδοκίας

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου δημοσιοποιήθηκε πολυνομοσχέδιο στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινές για δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλων από τα χαμηλότερα έως τα υψηλότερα κλιμάκια.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο η δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών αξιωματούχων (πολιτικοί, εκπροσώποι ΟΤΑ, δικαστικοί λειτουργοί, κ.ά.) θα  τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, εν αντιθέσει με τις έως τώρα διατάξεις οι οποίες για τις πράξεις αυτές προέβλεπαν είτε ατιμωρισία, είτε τιμωρία σε βαθμό πλημμελήματος με απειλή φυλάκισης 1 έως 5 ετών. Να σημειωθεί ότι τα κακουργήματα τιμωρούνται με φυλάκιση από 10 έως 20 χρόνια και χρηματικές ποινές από 15.000 έως 150.000 ευρώ.

Πλέον καταργείται, επίσης, το χρηματικό όριο για κακουργηματική δωροδοκία και ο κατηγορούμενος θα απειλείται με κάθειρξη 10 ετών ακόμη και όταν η δωροδοκία είναι μικρότερη των 120.000 ευρώ. Δηλαδή, τούδε και στο εξής θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα η δωροδοκία και η δωροληψία κάθε υπαλλήλου ανεξαρτήτως του ποσού που λαμβάνεται, όταν βεβαίως εκείνος προβαίνει σε πράξεις που αντιτίθενται με τα καθήκοντά του.

Με φυλάκιση (1 – 3 χρόνια) απειλούνται πλέον και οι προϊστάμενοι και οι επιθεωρητές δημοσίων υπηρεσιών που από αμέλεια δεν απέτρεψαν τη δωροδοκία/δωροληψία. Με φυλάκιση 1 – 5 ετών και χρηματική ποινή 5.000 – 50.000 ευρώ τιμωρείται η εμπορία επιρροής και οι μεσάζοντες για όποιον εκμεταλλεύεται τη θέση του ή παίρνει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για αθέμιτη επιρροή σε αξιωματούχο πολιτικό, δικαστή, υπάλληλο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet