“Μίνι πρόβα” ενόψει της συνεδρίασης για τον Προϋπολογισμό του 2016
Πολιτική

“Μίνι πρόβα” ενόψει της συνεδρίασης για τον Προϋπολογισμό του 2016

Ως «μίνι πρόβα» ενόψει της συνεδρίασης για τον Προϋπολογισμό του έτους 2016 στον Δήμο Αγίας Παρασκευής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 πάνω στην τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου του Προϋπολογισμού του 2015.

«Είμαστε εντάξει απέναντι στους… δείκτες»
Σπύρος Παπαγεωργίου, αντιδήμαρχος Οικονομικών
Σπύρος Παπαγεωργίου,
αντιδήμαρχος Οικονομικών

Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι καταγράφεται στο β’ τρίμηνο υστέρηση εσόδων ύψους 1,6 εκατ. ευρώ (κυρίως λόγω της μη είσπραξης των προβλεπομένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από το χρηματικό υπόλοιπο του 2014, καθώς και από τη συγκράτηση των δαπανών, οπότε ο Δήμος εμφανίζεται εντός των «ορίων» που θέτουν οι κεντρικά καθοριζόμενοι δείκτες. Πρόσθεσε δε, ότι εκπληρώνονται κανονικά όλες οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές, στο πλαίσιο βέβαια που επιτρέπει «το τέρας της γραφειοκρατίας».

Στο σημείο αυτό, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει ο υπό εξέλιξη εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου, ο οποίος αφενός θα δημιουργήσει καλύτερο και παραγωγικότερο κλίμα για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες κι αφετέρου θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη «διαφάνεια σε κάθε βήμα».

Ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ, μετά από σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο Δήμος δεν άνοιξε ποτέ λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και «δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ», στο πλαίσιο της υποχρεωτικής μεταφοράς των αποθεματικών που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Τρέχετε να συμμορφωθείτε με το Οικονομικό Παρατηρητήριο»
Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση)
Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση)

Από το θέμα της ΤτΕ «πιάστηκε» ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, διαψεύδοντας τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, λέγοντας ότι πέρασε από την οικονομική υπηρεσία και του είπαν ότι ο λογαριασμός έχει ανοιχθεί. Κάλεσε, μάλιστα, τον αντιδήμαρχο να «πάψει να πανηγυρίζει», αφού είναι νωπές ακόμη οι δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο για «ανάγκη της πατρίδας, που πρέπει οι δήμοι να στηρίξουν με τα χρήματά τους».

Εν συνεχεία, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης δήλωσε ότι η δημοτική Αρχή επιχειρεί να ισοσκελίσει τα μειωμένα έσοδα με «κόψιμο δαπανών», προκειμένου να υπηρετήσει τις δεσμεύσεις που θέτει το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ενώ ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε «φοροεισπράκτορα», χωρίς να διεκδικεί τους «παρακρατούμενους ΚΑΠ ούτε στα λόγια».

Σπύρος Αλεξίου (Φυσάει Κόντρα)
Σπύρος Αλεξίου (Φυσάει Κόντρα)

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σπύρος Αλεξίου (Φυσάει Κόντρα) είπε προς τον κ. Σπ. Παπαγεωργίου ότι «όλοι θυμόμαστε τι λέγατε εδώ μέσα για τη μεταφορά αποθεματικών του Δήμου στην ΤτΕ, οπότε ας λείπουν οι πανηγυρισμοί».

«Το πρόβλημά σας είναι να μην σας πειράξει το Οικονομικό Παρατηρητήριο», συνέχισε ο κ. Σπ. Αλεξίου, που κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι «κόβει ό,τι ξεφεύγει από τα οριζόμενα κι αυτό το “βαφτίζει” επιτυχία».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης, χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό τον Προϋπολογισμό του Δήμου, που το μόνο που κάνει είναι να «ανακυκλώνει τη μιζέρια».

Έφη Καψοκεφάλου (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας)
Έφη Καψοκεφάλου
(Αγία Παρασκευή η Πόλη μας)

Από τη μείζονα μειοψηφία τοποθέτηση έκανε η κα Έφη Καψοκεφάλου (σ.σ.: ο τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είχε αποχωρήσει από την αίθουσα συνεδριάσεων), η οποία αναρωτήθηκε ποιες δαπάνες «άφησε πίσω» ο Δήμος, προκειμένου να παρουσιάσει υψηλά αποθεματικά.

Παράλληλα, τόνισε προς τη διοίκηση ότι «την περιορίζει η ασφυκτική στοχοθεσία», ενώ πρόβλεψε ότι η δημοτική Αρχή θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας κατά τη διάρκεια του 2016.

«Παράγουμε έργο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες»

Κατηγορηματικά αρνήθηκε ο δήμαρχος ότι η διοίκησή του πανηγύριζε κατά τη συνεδρίαση για τη μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχουν σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα για το άνοιγμα λογαριασμού, αλλά δεν έχει υπάρξει κατάθεση «ούτε ενός ευρώ».

Για το Οικονομικό Παρατηρητήριο είπε «η ιστορία του μπαμπούλα αυτού έχει λήξει», αναφέροντας ότι ήδη εκκρεμεί η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, που είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο και με βάση την οποία το όργανο αυτό λαμβάνει πλέον μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν θα λειτουργεί ως «πέλεκυς» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βέβαια και ο ίδιος πρόσθεσε ότι «περιμένουμε να δούμε την τελική κατάληξη», κάτι που επανέλαβε και για το θέμα των ΚΑΠ που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη, λέγοντας ωστόσο ότι η διοίκησή του δεν σταμάτησε ποτέ να διεκδικεί.

Γιάννης Σταθόπουλος, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
Γιάννης Σταθόπουλος,
δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Επικαλούμενος χαρακτηρισμό που του είχε κάνει προηγουμένως ο κ. Α. Γκιζιώτης, ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος ανέφερε ότι «ο οπορτουνιστής δήμαρχος και η διοίκησή του κατάφεραν να αυξήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, να παράγουν έργο για την πόλη, να έχει αποσπάσει 9,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για σημαντικά έργα υποδομών στην πόλη και γενικά να πηγαίνει τον Δήμο μπροστά».

Μάλιστα, κατηγορώντας τη μειοψηφία ότι προβαίνει μόνο σε «αφορισμούς», προανήγγειλε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσει στη δημοσιότητα πίνακα και με τα μικρότερα έργα που έχουν γίνει στην πόλη (σ.σ.: έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ο απολογισμός της δημοτικής Αρχής, με τα βασικότερα σημεία του έργου της κατά τον πρώτο χρόνο θητείας της).

Δευτερολογίες

Πρώτος ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο κ. Α. Γκιζιώτης, ο οποίος αμφισβήτησε το «μεγάλο έργο» του δημάρχου, λέγοντας σκωπτικά ότι «όποιος διαθέτει 30 εκατ. προϋπολογισμό και 500 υπαλλήλους, ε, όλο και κάποιο έργο θα έχει να παρουσιάσει». Συμπλήρωσε δε ότι η δημοτική Αρχή προτιμά να παραπέμπει στο μέλλον όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε απαισιόδοξος για την πορεία του προϋπολογισμού του Δήμου, πρόβλεψε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των κρατικών πόρων, ενώ για τα 9,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια κάλεσε τον δήμαρχο να περιμένει να τα δει να μπαίνουν στο ταμείο του Δήμου «και μετά το συζητάμε».

Και στη δευτερολογία του ο κ. Σπ. Αλεξίου αναφέρθηκε στα όσα υποστήριζε η δημοτική Αρχή για τη μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ, καλώντας τη διοίκηση να κλείσει άμεσα τον σχετικό λογαριασμό.

Επίσης, είπε ότι το Οικονομικό Παρατηρητήριο δεν θα κλείσει αλλά «θ’ αλλάξει όνομα», προσθέτοντας ότι κάθε νόμος για την Αυτοδιοίκηση θα περνά από τον έλεγχο της τρόικας.

Τέλος, προκάλεσε τον δήμαρχο να του πει «ένα μεγάλο έργο που έχει κάνει στην πόλη» και εξέφρασε κι αυτός την αμφιβολία του για τα 9,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια.

Στους δύο δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας απάντησαν αρχικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών (χαρακτήρισε ως «αριστερή σχιζοφρένεια» την άποψη ότι ο εξορθολογισμός των εξόδων και ο σεβασμός στο χρήμα του δημότη δεν είναι αριστερή πολιτική) και ο δήμαρχος (επανέλαβε ότι το Οικονομικό Παρατηρητήριο θα έχει πλέον γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ότι δεν έχει μπει ούτε ευρώ στον λογαριασμό της ΤτΕ, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκησή του «νοιαζόμαστε για την πατρίδα και το μέλλον της»).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet