Γ. Σγουρός: “Ευχολόγιο” ο νέος ΠΕΣΔΑ της κας Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: “Ευχολόγιο” ο νέος ΠΕΣΔΑ της κας Δούρου

Σε δραματικό αδιέξοδο κινδυνεύει να βρεθεί η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των ανερμάτιστων σχεδιασμών της νέας περιφερειακής αρχής, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Γιάννης Σγουρός.

Ο τέως περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό -που ήταν και το μοναδικό θέμα συζήτησης- “ευχολόγιο”, αφού δεν περιλαμβάνει τίποτα το συγκεκριμένο και χειροπιαστό, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν να χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο νέο ΠΕΣΔΑ, όπως ανέφερε, δεν αναφέρεται πουθενά:

  • Σε ποιες και πόσες περιοχές, που θα είναι αρκετές και μάλιστα διεσπαρμένες στην Αττική, θα γίνεται η διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων.
  • Αν έχουν βρεθεί οι χώροι, αν έχει διασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή, αν έχει διακριβωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν έχουν βρεθεί οι πηγές χρηματοδότησης, τα βασικά στοιχεία δηλαδή εκκίνησης αυτής της προσπάθειας;
  • Πόσες μονάδες και ποιας δυναμικότητας θα χρειαστούν για να γίνει η επεξεργασία των περίπου 2 εκατ. τόνων αποβλήτων της Αττικής.
  • Πού θα γίνεται η τελική διάθεση των υπολειμμάτων, δηλαδή πού θα φτιαχτούν οι νέοι χώροι ταφής στην Αττική;
  • Πώς οι δήμοι θα υποστηρίξουν λειτουργικά αυτό το νέο μοντέλο σε συνθήκες Μνημονίου 3, όταν μόλις και μετά βίας συντηρούν το σημερινό σύστημα αποκομιδής.
  • Ποιο είναι το κόστος του σχεδιασμού.
  • Και φυσικά πουθενά δεν εξηγείται, πώς είναι δυνατόν όλα αυτά, που δεν ξέρει κανείς πού και πώς θα γίνουν, να υπάρχει πρόβλεψη ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020!!!

Συνεχίζοντας ο κ. Γ. Σγουρός, υποστήριξε ότι την απουσία κάθε εξειδίκευσης από τον ΠΕΣΔΑ επισημαίνουν, στη γνωμοδότησή τους – «κόλαφο», και οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτηρίζουν “έκθεση ιδεών”, αφού δεν προσδιορίζεται το είδος και η δυναμικότητα των μονάδων, δεν προσδιορίζεται η δυναμικότητα και η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, δεν υπάρχει  προκαταρκτική οικονομική αποτίμηση, δεν, δεν, δεν…

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέχρι σήμερα εκπονηθέντα Τοπικά Σχέδια των Δήμων είναι εξίσου αόριστα και ασαφή (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι απορίας άξιο τι είδους σχεδιασμός θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο κ. Γιάννης Σγουρός έκανε λόγο για “ασυγχώρητη προχειρότητα” σε ένα κρίσιμο θέμα και κατηγόρησε τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι ακύρωσε τους διαγωνισμούς μέσω ΣΔΙΤ για μια “ιδεοληψία” και μάλιστα για μια ιδεοληψία που με το Μνημόνιο 3 έχει πια καταρρεύσει.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα καταστρατήγησης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Και αυτό διότι πριν από τον ΠΕΣΔΑ έπρεπε να είχε εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με την Οδηγία 2001/42/ΕΚ, η οποία σύμφωνα με το νόμο συντάσσεται για σχέδια και προγράμματα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αναφερόμενος στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, τα χαρακτήρισε προσπάθεια μετατόπισης της πολιτικής ευθύνης της μη υλοποίησης του σχεδιασμού στους Δήμους. «Κάποιοι δήμοι, ήδη, είδαν τη φάκα και ασκούν κριτική. Κάποιοι μόνο το τυρί» επεσήμανε χαρακτηριστικά και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να δημιουργηθούν στο μέλλον δήμοι α’ και β΄ κατηγορίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι:

«Η προχειρότητα με την οποία έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα η διοίκηση της Περιφέρειας το θέμα του ΠΕΣΔΑ είναι ασυγχώρητη. Πλέον, αναλαμβάνει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον στην Αττική με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες».

Τα «8» είπα ξείπα της περιφερειακής αρχής

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι μέχρι σήμερα η διοίκηση της Περιφέρειας έχει αθετήσει κάθε προεκλογική της δέσμευση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και έκανε λόγο για αυταπόδεικτο πια εμπαιγμό των πολιτών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει:

  • Είπε ότι θα κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής. Αντ’ αυτού αποφάσισε να δώσει αντισταθμιστικά για άλλα 4 χρόνια στη Φυλή. Συνεχίζει δηλαδή τη λειτουργία του ΧΥΤΑ τουλάχιστον μέχρι το 2019, έτος διεξαγωγής των περιφερειακών εκλογών…
  • Είπε ότι θα μεταφέρει τον Αποτεφρωτήρα εκτός αστικού ιστού. Αντ’ αυτού προκήρυξε διαγωνισμό μίσθωσης της μονάδας σε ιδιώτη για 6 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2021.
  • Είπε ότι δεν θα γίνει το έργο στο Γραμματικό κι όμως το συνέχισε.
  • Είπε ότι είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων κι όμως σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ έφερε θέμα προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάθεση των εργασιών της υγειονομικής ταφής σε ιδιώτη για τα επόμενα 4 χρόνια με κόστος 12 εκατ. ευρώ!!!
  • Μίλησε για διαφάνεια και κατήργησε τις μεταδόσεις των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής από το διαδίκτυο.
  • Μίλησε για νομιμότητα και σήμερα ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής λειτουργεί ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ!!!
  • Μιλήσε για διαπλοκή και έναν χρόνο μετά λειτουργεί σε ένα νεφελώδες τοπίο από πλευράς συμβάσεων, με τους ίδιους ακριβώς εργολάβους, στον ίδιο χώρο…
  • Και το χειρότερο από όλα. Έκανε πράξη το προεκλογικό της σύνθημα ότι η Φυλή είναι μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, αφού η εικόνα του ΧΥΤΑ πλέον δεν έχει καμία σχέση με αυτή που υπήρχε πριν από περίπου έναν χρόνο. Χιλιάδες οι τόνοι των ακάλυπτων απορριμμάτων και καθημερινές σχεδόν οι ουρές των απορριμματοφόρων, γεγονός που ανάγκασε την ΚΕΔΕ να κάνει δημόσια παρέμβαση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet