Επέκταση του “πλαστικού” χρήματος, εθελοντικά και υποχρεωτικά…
Οικονομία-Αγορά

Επέκταση του “πλαστικού” χρήματος, εθελοντικά και υποχρεωτικά…

Τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, επισήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, τονίζοντας ότι στόχος είναι να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπράττει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ.

Μιλώντας στο Mega, ο Τρ. Αλεξιάδης συνέστησε να μην υπάρχει φόβος και πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν.

Συγκεικριμένα, ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Βήματος ο κ. Αλεξιάδης απάντησε συγκεκριμένα: «Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο ως προς τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα με τα φορολογικά. Να μην υπάρχει καμία αναστάτωση. Το τι πρόκειται να γίνει είναι καταγεγραμμένο στη συμφωνία και αυτήν υλοποιούμε. Στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάτε, αυτό που εξετάζουμε αυτήν την περίοδο είναι η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Για να γίνει αυτό θα υπάρχουν κίνητρα και στον πολίτη και στην επιχείρηση. Δεν έχει να φοβάται κανένας τίποτα. Δεν θα μειώσουμε μισθούς. Δεν θα κάνουμε capital controls στους μισθούς.

Ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα και ποια κίνητρα θα έχει ο δημόσιος υπάλληλος, ο κ. Αλεξιάδης απάντησε: «Εγώ αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι πάμε σε γενικευμένη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος. Και πάμε σε αυτήν εφαρμογή γιατί πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό και πρέπει με έμμεσο τρόπο να λύσουμε με έμμεσο τρόπο και άλλες καταστάσεις που δεν μπορέσαμε να λύσουμε στο παρελθόν.

Όπως ανέφερε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, είπε.

Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45 – 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους, εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή θα εισπράττονταν 15-20 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «καθένας μας μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα».

Ερωτηθείς για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι  «αυτοί που έχουν μπει και είχαν τη δυνατότητα πιο σύντομης αποπληρωμής, θα το πληρώσουν πιο σύντομα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το εάν κάποιος έχει καταθέσεις στην τράπεζα, τώρα πάμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα».

Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και επισήμανε πως θα αποκτηθεί καλύτερο νομικό οπλοστάσιο, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, μέσω των ελέγχων.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να μεταφέρουμε το βάρος από τα χαμηλά στρώματα στα υψηλά και τα πιο υψηλά», τονίζοντας ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει πώς θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, ακόμη και στα τέλη κυκλοφορίας. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, υποστήριξε, διευκρινίζοντας ότι φέτος οι πληρωμές των τελών θα γίνουν με το ίδιο σύστημα και είναι συγκεκριμένη η οροφή του ποσού. «Εάν μπορούμε να το κάνουμε πιο δίκαια και αναλογικά θα το κάνουμε» κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet