“Πλημμύρισε” κρητικές μελωδίες το κέντρο του Αμαρουσίου
Πολιτισμός

“Πλημμύρισε” κρητικές μελωδίες το κέντρο του Αμαρουσίου

Μια ξεχωριστή εμπειρία, την αναβίωση της Κρητικής Καντάδας έζησαν οι χιλιάδες κόσμου που επισκέφθηκαν το Μαρούσι το βράδυ του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Λευκής Νύχτας», που διοργάνωσε ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου.

Κρήτες καλλιτέχνες, λυράρηδες, λαουτιέρηδες, μαντολινάτορες, τραγουδιστές, χορευτές και δεκάδες μέλη Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων, ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, σεργιάνησαν τους κεντρικούς δρόμους του Μαρουσιού, τραγουδώντας, χορεύοντας και κερνώντας τον κόσμο τσικουδιά και κρητικά εδέσματα. Αναμείχθηκαν με τον κόσμο, μικροί και μεγάλοι έγιναν μια παρέα και οι δρόμοι πλημμύρισαν με άρωμα Κρήτης. Η Κρητική Καντάδα, ένα γνήσιο παραδοσιακό κρητικό έθιμο, πρώτη φορά διαδραματίστηκε στο Μαρούσι.

Η ιδέα της αναβίωσής της ξεκίνησε από τον δάσκαλο παραδοσιακών χορών Δημήτρη Τζαγκαράκη και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλίες της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων, της Ένωσης Κρητών Χαλανδρίου «Ο Ψηλορείτης», του Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Αιγάλεω (ΙΛΟΑ), του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας «Το Ιδαίον Άντρον», του Συλλόγου Κρητών Βύρωνα, του Συλλόγου Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης», του Συλλόγου Κρητών και Φίλων  Νέας Πεντέλης «Η Αρετούσα», του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης «Η Μεγαλόνησος», του Συλλόγου Κρητών Πεύκης – Λυκόβρυσης ”Ο Τάλως”, του Συνδέσμου Κρητών Νέου Ηρακλείου Αττικής «Η Μεγαλόνησος».

Το κρητικό γλέντι καλά κρατεί...

Στην ΚΑΝΤΑΔΑ πήραν μέρος οι Κρήτες καλλιτέχνες Βαγγέλης Αγγελιδάκης, Γιώργος Βλάσσης, Γιώργος Δρακάκης, Νίκος Καραβυράκης, Μάρκος Κωνσταντάκης, Γιάννης Μακριδάκης, Χρήστος Μακριδάκης, Μάνος Μουντάκης, Όθωνας Μπικάκης, Νίκος Ξεζωνάκης, Αλέκος Πολυχρονάκης, Παντελής Τζανακάκης, Αντώνης Φανουράκης, οι δάσκαλοι παραδοσιακών χορών Βασίλης Μουρτζανός και Δημήτρης Τζαγκαράκης και πλήθος μελών των πολιτιστικών συλλόγων και μαθητών των χορευτικών και μουσικών τμημάτων τους.

Πήραν μέρος ακόμη πολλοί εκπρόσωποι του Κρητικού Πολιτιστικού Κινήματος. Ανάμεσά τους ο κ. Μανώλης Πατεράκης (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων), ο κ. Κωστής Σηφάκης (πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου), ο κ. Γιώργος Καρχιλάκης (πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Πεύκης – Λυκόβρυσης), ο κ. Σήφης Μανουσογιαννάκης (πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών), η κ. Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη (πρόεδρος του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας), ο κ. Γιάννης Περράκης (πρόεδρος του ΙΛΟΑ), η κ. Άννα Μακρή (μέλος του ΔΣ της Παγκρητίου) ο κ. Μανώλης Ξυλούρης (μέλος του Δ.Σ. της Παγκρητίου) ο κ. Κώστας Κανελλάκης (πρώην πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου), ο κ. Ζαχαρίας Σαλούστρος (πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας), ο κ. Βαγγέλης Παπαδάκης (πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Νέου Ηρακλείου Αττικής) και πολλά μέλη Δ.Σ. Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων.

Οι κρητικές εκδηλώσεις άρχισαν στις 20:00 στην πλατεία Αγίας Λαύρας, με καλωσόρισμα που απεύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» κ. Κωστής Σηφάκης. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κρητικούς χορούς από μεικτό χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς», του Συνδέσμου Κρητών Ηρακλείου Αττικής «Η Μεγαλόνησος» και του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης «Η Μεγαλόνησος», υπό την καθοδήγηση του δασκάλου παραδοσιακών χορών Βασίλη Μουρτζανού, σε κρητικούς χορούς που έπαιξαν ο Γιώργος Βλάσσης (λύρα, τραγούδι) και ο Νίκος Καραβυράκης (λαγούτο, τραγούδι). Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην προσφορά της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» στην πολιτιστική ζωή της πόλης και ευχαρίστησε, για την προσφορά τους και την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, τα κρητικά πολιτιστικά σωματεία και τους Κρήτες καλλιτέχνες.

Στη συνέχεια ακολούθησε η Κρητική Καντάδα στους κεντρικούς δρόμους και στις πλατείες του Μαρουσιού, η οποία στο τέλος κατέληξε στην πλατεία Ηρώων, όπου οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με κρητική μουσική, χορούς και τραγούδια από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν, σε ένα αυθόρμητο κρητικό γλέντι.

Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων το γλέντι ολοκληρώθηκε στον χώρο της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς», με μεζέδες, τσικουδιές, μουσική, χορό και μαντινάδες μέχρι τις πρωινές ώρες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet