«Κοινοβουλευτικό αποκλεισμό» της ΚΕΔΕ καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης
Αυτοδιοίκηση

«Κοινοβουλευτικό αποκλεισμό» της ΚΕΔΕ καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης

Την έντονη ενόχληση αλλά και τον προβληματισμό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για τον «κοινοβουλευτικό αποκλεισμό», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, μεταφέρει με επιστολή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης αναφέρεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά “φαινόμενο” να μην προσκαλείται τις τελευταίες εβδομάδες η ΚΕΔΕ στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής, όπου εισέρχονται προς συζήτηση σημαντικά νομοθετήματα, που αφορούν ζητήματα λειτουργίας των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών».

«Η μη πρόσκληση της ΚΕΔΕ», τονίζει ο Γ. Πατούλης, «προσβάλλει τα κοινοβουλευτικά ήθη αλλά και τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αφού αφαιρεί από τους Δήμους τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις θέσεις τους, στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου που γίνεται στις Επιτροπές και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό,  στη βελτίωση του περιεχομένου των νομοθετημάτων.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το τελευταίο διάστημα δεν κληθήκαμε να παραστούμε:

  1. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής όπου συζητήθηκε το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου “Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”,  παρά το γεγονός ότι σε αυτό το Νομοσχέδιο  συμπεριλαμβανόταν το άρθρο 13 , που αφορούσε την απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών των παραχωρησιούχων του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΟΤΑ.
  2. Στη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής, όπου συζητήθηκε κι άλλο ένα ζήτημα μεγάλου ενδιαφέροντος για τους Δήμους, στο οποίο και πάλι δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούμε. Αναφέρομαι το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου “Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, όπου στο Άρθρο 18 υπήρξε η πρόβλεψη για τη σύσταση Επιτροπής με την ονομασία “Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της αναδιοργάνωσης και της αναδιάρθρωσης των Αστικών Συγκοινωνιών των Αθηνών”. Σε αυτή την Επιτροπή αποφασίστηκε να μην συμμετέχει μόνιμα εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν και το ζήτημα αφορά όλους τους Δήμους της Αττικής. Ιδιαίτερα εκείνους που διαθέτουν δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας που λειτουργεί συμπληρωματικά με το δημόσιο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών. 
  3. Στη συζήτηση που διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το  νομοσχέδιο που αφορά στην “αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης». Παρά το γεγονός ότι στο Νομοσχέδιο αυτό τίθενται ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία δημοτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι «ως Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεωρούμε πως δεν είναι συμπτωματική η μη πρόσκληση της ΚΕΔΕ στις συνεδριάσεις  των Επιτροπών της Βουλής».

Ζητάει δε από τον πρόεδρο της Βουλής να απαντήσει στο «ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την εσκεμμένη μεθόδευση», τονίζοντας  και τα εξής: «Θεωρούμε ότι δεν είστε εσείς υπεύθυνος για αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό.

»Παράλληλα όμως θα θέλαμε να λάβουμε τη δική σας διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, που δεν συνάδουν με τα ισχύοντα κοινοβουλευτικά ήθη και τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου που οφείλουμε να διεξάγουμε χωρίς αποκλεισμούς στη Βουλή.

»Οφείλουμε όλοι μας και κυρίως, όσοι από μας εκπροσωπούμε κρατικούς θεσμούς, να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του κύρους της Βουλής και του Κράτους μας .

»Να υπηρετούμε συνολικά, κι όχι επιλεκτικά, τους κανόνες της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet