«Καλές πρακτικές» στον Δήμο Κηφισιάς αναζητεί ο Δ. Κωνστάντος
Πολιτική

«Καλές πρακτικές» στον Δήμο Κηφισιάς αναζητεί ο Δ. Κωνστάντος

«Καλές πρακτικές» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «αναζητά» ο δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος.

Πρώτος «σταθμός» ο Δήμος Κηφισιάς, ενέργειες της διοίκησης του οποίου, όπως ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός, οι Συνοικιακές Συνελεύσεις, οι ειδικές / θεματικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η διαβούλευση για τη χρήση ελεύθερων χώρων και οι «Αθλητικές Παρέες»,  «παίρνουν θετική ψήφο» από τον δημοτικό σύμβουλο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Ο κ. Κωνστάντος αφήνει, επίσης, αιχμές για τη διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, την οποία χαρακτηρίζει «μονοπαραταξιακής μορφής, αποκομμένη από τους πολίτες, εχθρική στον ουσιαστικό διάλογο, προσκολλημένη στο δόγμα της δικής της μοναδικής αλήθειας».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Καλές πρακτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: 1. Κηφισιά

Στη σημερινή οξυμένη και συνεχώς επιδεινούμενη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, όλοι μας αναγνωρίζουμε στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναν ουσιαστικό συμπαραστάτη του πολίτη, με σημαντικές δυνατότητες ανακούφισης και αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων και αναγέννησης θεμελιωδών παραμέτρων της δημοκρατίας που έχουν πληγεί.

Επιθυμητό ζητούμενο η μελέτη «καλών πρακτικών» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ανάδειξη βέλτιστων παραδειγμάτων διοίκησης και παρέμβασης όπως εφαρμόζονται σε Δήμους σε όλη τη χώρα μας, ξεκινώντας από τον Δήμο Κηφισιάς επισημαίνοντας πέντε ενδιαφέροντα παραδείγματα καλών πρακτικών.

1. Συμμετοχικός προϋπολογισμός.

Ποσό 250.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου έχει αποφασιστεί να διατεθεί σε έργα που θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Μιας διαδικασίας συνεχούς, συστηματικής και αμφίδρομης διαβούλευσης της διοίκησης του δήμου και των θεσμικών οργάνων της με τους κατοίκους, μέσα από συναντήσεις σε επίπεδο γειτονιάς και συνοικίας. Συναντήσεις όπου αναδεικνύονται προβλήματα, προτείνονται λύσεις και ιεραρχούνται προτεραιότητες, σύμφωνα με τη ματιά των πολιτών κάθε περιοχής. Τελικά και σύμφωνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, επιλέγονται συγκεκριμένα έργα προς χρηματοδότηση και υλοποίηση.

2. Συνοικιακές συνελεύσεις.

Από τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποιούνται συστηματικά συνοικιακές συνελεύσεις με την παρουσία του δημάρχου, όπου ανταλλάσσονται απόψεις, επισημαίνονται προβλήματα και τίθενται χρονοδιαγράμματα αντιμετώπισής τους. Υπάρχει σαφές πρόγραμμα επανάληψής τους σε κάθε γειτονιά, προσφέροντας δυνατότητες αξιολόγησης και επαναπροσδιορισμού των στόχων.

3. Ειδικές / θεματικές συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου.

Πριν λίγες ημέρες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική θεματική διαβούλευση για το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή. Με την παρουσία σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων με το θέμα, υπήρξε αναλυτική συζήτηση και ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις.

4. Ουσιαστική διαβούλευση για τη χρήση ελεύθερων χώρων.

Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «Διαβούλευση για την αξιοποίηση του Αθλητικού χώρου στο Τρίγωνο Φραγκοπούλου» στην Κάτω Κηφισιά, η διοίκηση του Δήμου προκάλεσε διάλογο τόσο με τους πιθανούς χρήστες των εγκαταστάσεων όπως τα σωματεία όσο και με τους πολίτες, προκρίνοντας και θέτοντας σε διαβούλευση δύο εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης.

5. Αθλητικές παρέες.

Κάθε εργάσιμη ημέρα το νομικό πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου προσφέρει δωρεάν οργανωμένες δυνατότητες άθλησης στα παιδιά του δημοτικού τις απογευματινές ώρες. Καθηγητές φυσικής αγωγής υποδέχονται σε πέντε προς το παρόν σχολεία του Δήμου μαθητές και μαθήτριες, προσφέροντας πλήθος αθλητικών επιλογών σε αγωνίσματα ατομικού και ομαδικού χαρακτήρα.

Μπορεί να υπάρχουν αναμενόμενες ατέλειες στα συγκεκριμένα παραδείγματα όπως το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που διατίθεται στο συμμετοχικό προϋπολογισμό και η μικρή αρχική συμμετοχή στις συνοικιακές συνελεύσεις. Αναμφίβολα όμως είναι μια ελπιδοφόρα αφετηρία που χρειάζεται ενδυνάμωση τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους κατοίκους, τεκμηριώνοντας ουσιαστικά δείγματα συμμετοχικής τοπικής διακυβέρνησης σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους ανάλυσης.

Στον Δήμο μας δυστυχώς επικρατεί μια εσωστρεφής, παρωχημένη, μονοπαραταξιακή μορφή διοίκησης, αποκομμένη από τους πολίτες, εχθρική στον ουσιαστικό διάλογο, προσκολλημένη στο δόγμα της δικής της μοναδικής αλήθειας. Είναι σημαντικό μέσα από τα παραδείγματα στον Δήμο Κηφισιάς, να κατανοήσουμε όλες και όλοι μας ότι υπάρχει και άλλος τρόπος, συμμετοχικός, συνεργατικός, αποτελεσματικός προς όφελος των κατοίκων, θεσμικά σύγχρονος και συνεπής, τιμητικός για τους λειτουργούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δημήτρης Γ. Κωνστάντος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Λυκόβρυση Πεύκη .-

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet