Προωθείται αλλαγή του μοντέλου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Προωθείται αλλαγή του μοντέλου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των εν εξελίξει καιρικών φαινομένων, την αποτίμηση των καταστροφών της 22ας Οκτωβρίου 2015 αλλά και τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 2015, στο γραφείο της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, υπό τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών της Αττικής και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, η αλλαγή του μοντέλου αντιπλημμυρικής θωράκισης που συνοψίζεται στα εξής σημεία:

  • Τέλος στις συναρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων.
  • Άρση της γραφειοκρατίας για τις παρεμβάσεις στα ρέματα.
  • Οδικός χάρτης για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά σε συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  
  • Ενίσχυση του εξοπλισμού πολιτικής προστασίας.

Ρ. Δούρου - Π. Κουρουμπλής - Γ. Μπαλάφας σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακαικορίαΜετά το πέρας της σύσκεψης, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε ότι «Σήμερα στη συνάντησή μας αναφερθήκαμε στην ανάγκη ενός Οδικού Χάρτη παρεμβάσεων και συνεργιών μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και όχι μόνο. Στόχος του Χάρτη αυτού είναι να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα δεκαετιών, όπως αυτό της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και της εκ των υστέρων παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού. Αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν να τεθούν οι βάσεις για έναν σοβαρό σχεδιασμό που θα αντιμετωπίζει εκ των προτέρων τόσο σημαντικά και σύνθετα θέματα.

»Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες την Αττική, δεν βρήκαν μια απροετοίμαστη Περιφέρεια. Έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Έργων που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Έργων που στοχεύουν στη προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τις παρεμβάσεις και τις αυθαιρεσίες δεκαετιών.

»Να ευχαριστήσω την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκε και δεσμεύεται να προβεί στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αποτελέσει παρελθόν το φαινόμενο να περιοριζόμαστε στην πολιτική βούληση και ουσιαστικά να μην προχωρούμε σε πράξεις για την προστασία των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού τόνισε την αγαστή συνεργασία του υπουργείου με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους και τον εξαιρετικό συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκε στην ανάδειξη των αδυναμιών που ενδημούν μέσα στο σύστημα, κάθε φορά που προκύπτουν τέτοια προβλήματα. Ακόμη, εστίασε στο πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων που ανέδειξε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη σύσκεψη, και δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σύντομα με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να γίνουν διατάξεις νόμου, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς. Αναφέρθηκε τέλος στη συνευθύνη των πολιτών, καθιστώντας σαφές ότι θα πρέπει και οι πολίτες να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, προκειμένου να διαμορφώσουν κουλτούρα σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, χαρακτήρισε τη σύσκεψη ιδιαίτερα χρήσιμη και υπογράμμισε ότι δεν είναι η ώρα για περισσότερα λόγια αλλά για άμεσες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους.

Γ. Καραμέρος - Ρ. Δούρου - Γ. Μπαλάφας σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρίαΣτη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα και πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, που υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών συνθηκών, ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα φαινόμενα στον Βόρειο Τομέα. Οι κάτοικοι του Ψυχικού, του Αμαρουσίου, της Φιλοθέης και του Χαλανδρίου βρέθηκαν δίπλα σε ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε ζημιές στα δίκτυα κοινής ωφελείας, ρίψεις δέντρων και κολώνων ηλεκτροφωτισμού. Τα νέα δεδομένα όπως εξελίσσονται απαιτούν άμεση προσαρμογή σε αυτά. Με αυτό το σκεπτικό καταλήξαμε σήμερα στο ότι υπάρχει ανάγκη για τη διαμόρφωση νέου μοντέλου πολιτικής προστασίας. 

»Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, η εντατική δουλειά που έχει γίνει μήνες τώρα στον Βόρειο Τομέα, με τις συνεχείς αυτοψίες, τους καθαρισμούς και την αντιπλημμυρική θωράκιση των ρεμάτων λειτούργησε μέχρι ώρας απολύτως ικανοποιητικά, μολονότι τα φαινόμενα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ακόμα και των ίδιων των φυσικών συστημάτων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet