“Έντιμο συμβιβασμό” με το “κουαρτέτο” επιδιώκει η Αθήνα
Οικονομία-Αγορά

“Έντιμο συμβιβασμό” με το “κουαρτέτο” επιδιώκει η Αθήνα

Συνεχίζονται πυρετωδώς και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως λέει η ελληνική πλευρά. Σε ετοιμότητα να συνεδριάσει την Κυριακή το EWG, που θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς αναμενόταν το απόγευμα του Σαββάτου (πιθανότατα στις 18:00), ενώ σύμφωνα με το Mega, για την Κυριακή μετατέθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ώς αργά το βράδυ της Παρασκευής Τσακαλώτος και Σταθάκης είχαν μαραθώνια τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για τα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Τρία είναι τα κύρια σημεία, για να κλείσει η συμφωνία σχετικά με τους πλειστηριασμούς: το οικογενειακό εισόδημα, η αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ύψος της συνολικής αξίας της οφειλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές θέσεις «παραμένουν αμετάβλητες» και αναζητείται ένας «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών.

Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρείται παράλληλα να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής του κουαρτέτου.

Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης -η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (π.χ. κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet