Καταρρέει μεγάλος παγετώνας της Γροιλανδίας
Περιβάλλον

Καταρρέει μεγάλος παγετώνας της Γροιλανδίας

Μεγάλος παγετώνας της Γροιλανδίας, ο οποίος περιέχει αρκετό νερό για να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά μισό μέτρο, έχει αρχίσει να διαλύεται και να ρίχνει στη θάλασσα πέντε δισεκατομμύρια τόνους νερού τον χρόνο, προειδοποιεί μελέτη στο περιοδικό Science.

Μέχρι το 2012, το άκρο του παγετώνα Ζακάριε Ιστρεμ στη βορειοανατολική Γροιλανδία στηριζόταν σε ένα ύψωμα του βυθού. Πλέον όμως έχει λιώσει στο κάτω μέρος, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας, και γλιστρά στον Αρκτικό Ωκεανό με ανησυχητικά μεγάλη ταχύτητα, δείχνει η ανάλυση δεδομένων από δορυφόρους και εναέριες παρατηρήσεις.

Μαζί με τον γειτονικό παγετώνα «79», ο οποίος επίσης δείχνει να έχει επιταχυνθεί, ο παγετώνας Ζακάριε Ίστρεμ αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου των πάγων της Γροιλανδίας, οι οποίοι θα ανέβαζαν τη στάθμη κατά έξι ολόκληρα μέτρα αν έλιωναν εντελώς.

«Οι παγετώνες της βόρειας Γροιλανδίας αλλάζουν ταχύτατα […] Παρόμοιες μεταβολές, και μάλιστα μεγαλύτερες, συμβαίνουν ήδη στη νότια Γροιλανδία» λέει ο Τζέρεμι Μουζινό του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Άιρβινγκ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Από το 1900 έως σήμερα, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και μεγάλων βουνών όπως οι Άλπεις έχει ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 20 εκατοστά. Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα η στάθμη ενδέχεται να ανέβει κατά ακόμα 26 έως 82 εκατοστά.

Προηγούμενη μελέτη, επισημαίνει το Reuters, εκτιμούσε ότι το διάστημα 2000-2011 η Γροιλανδία είχε μια καθαρή απώλεια 211 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου τον χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί σε άνοδο της στάθμης κατά περίπου 0,6 χιλιοστά τον χρόνο.

Η νέα μελέτη για τη Γροιλανδία έρχεται τώρα να προστεθεί σε προηγούμενες, σημαντικές μελέτες, οι οποίες προειδοποιούσαν για επικείμενη κατάρρευση του καλύμματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, η οποία θα ανέβαζε τη στάθμη κατά τρία ολόκληρα μέτρα σε διάστημα μερικών αιώνων ή χιλιετιών.

Μια μεγάλη ευκαιρία για ανάσχεση της κλίμα έρχεται στις 30 Νοεμβρίου, οπότε αρχίζει στο Παρίσι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα. Σχεδόν 200 χώρες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα περιορίζει την άνοδο της θερμοκρασίας έως το 2100 κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet