Η ζωή & το έργο του Κηφισιώτη πολιτικού Παναγή Βουρλούμη
Πολιτισμός

Η ζωή & το έργο του Κηφισιώτη πολιτικού Παναγή Βουρλούμη

Παρουσίαση της ζωής και του έργου του Κηφισιώτη πολιτικού Παναγή Βουρλούμη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015, στην Έπαυλη «Δροσίνη», στο πλαίσιο της ενότητας «Προσωπικότητες της Κηφισιάς» που διεξάγει το Ελεύθερο Πανεπιστημίο Κηφισιάς «Νίκος Αντωνόπουλος».

Οργανώτρια της εκδήλωσης ήταν η κα Βαλάτα-Τσιάμα, υπεύθυνη του προγράμματος «Προσωπικότητες της Κηφισιάς» και ομιλητής ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης.

Η αυτοβιογραφία του πολιτικού Παναγή Βουρλούμη
Η αυτοβιογραφία του πολιτικού Παναγή Βουρλούμη

Στην ομιλία του ο διεθνολόγος Βασίλης Καψαχείλης ανέφερε μεταξύ άλλων για τον πολιτικό και οραματιστή Παναγή Βουρλούμη, ότι «το έργο του εξόχως σημαντικό για την εποχή του και ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας καθώς ως υπουργός εθνικής οικονομίας οραματίστηκε την οικονομική στρατηγική της χώρας, υιοθέτησε τη βιομηχανική πολιτική, ίδρυσε τον ΕΟΤ, θωράκισε θεσμικά τις ελληνικές εξαγωγές, προστάτεψε το αγροτικό εισόδημα, ενίσχυσε τον θεσμό των Εμπορικών Εκθέσεων, ρύθμισε τις συνθήκες εργασίας, συγκρούστηκε δημιουργικά με τα συνδικάτα προβάλλοντας λύσεις αντί άρνησης και έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης κοινωνικής ασφάλισης, θεσμοθετώντας το ασφαλιστικό πλαίσιο που λίγα χρόνια αργότερα εξελίχθηκε στο σημερινό ΙΚΑ. Μέσα σε μόλις 4 χρόνια πέρασε την Ελλάδα από την εποχή της εσωστρέφειας και της οικονομικής καθυστέρησης, στη σύγχρονη Ελλάδα της Ευρώπης».

Αφίσα του ΕΟΤ (έτος 1929)
Αφίσα του ΕΟΤ (έτος 1929)

Για την ιστορία, ο Παναγής Βουρλούμης γεννήθηκε το 1867 στο Κούμανι Ηλείας από φτωχή αγροτική οικογένεια. Η οικογένεια αυτή όμως υπήρξε και η δύναμή του. Παρά τις οικονομικές κρίσεις και τις επιχειρηματικές ατυχίες, κατάφεραν όλοι μαζί, να δημιουργήσουν μια οικονομική αυτοκρατορία για τα δεδομένα της εποχής. Και ο Παναγής Βουρλούμης ήθελε παράλληλα με τον εαυτό του και την οικογένειά του να βοηθήσει και την Ελλάδα – η Ελλάδα ήταν γι΄ αυτόν ιδέα ιερή. Γνωρίστηκε με τον Βενιζέλο και από το 1910 μέχρι και τον θάνατο του Βενιζέλου το 1936 εκλεγόταν βουλευτής. Παρ΄ όλες τις κατά καιρούς διαφωνίες τους, ήταν αχώριστοι συνεργάτες. Διετέλεσε δύο φορές υπουργός, από το 1918 έως το 1920 ως υπουργός επισιτισμού, και από το 1928 έως το 1932 ως υπουργός εθνικής οικονομίας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, και μίλησε για τον παππού του, ο εγγονός του, επίσης Παναγής Βουρλούμης (πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ), που έσωσε, αξιοποίησε και εξέδωσε σε βιβλίο, το 2000, το άγνωστο μέχρι τότε αρχείο του παππού του. Ανέσυρε προσωπικές μνήμες από τον παππού του και απάντησε σε ερωτήσεις του κόσμου που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθει για αυτόν τον Κηφισιώτη πολιτικό και το σημαντικό του έργο. Ο εγγονός του θυμήθηκε αναφορές που ήθελαν τον παππού του να κάθεται μαζί με τον Βενιζέλο στο σπίτι στην Κηφισιά και να γράφουν νομοσχέδια. Ήταν τέτοια η αγάπη του Παναγή Βουρλούμη προς τον Βενιζέλο που αγόρασε το 1918 το κτήμα δίπλα στο σπίτι των Μπενάκηδων προκειμένου να βρίσκεται κοντά στον Βενιζέλο. Τόνισε δε στις αναφορές του, ότι «ο πολιτικός Παναγής Βουρλούμης δεν είχε πελατειακές σχέσεις και αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος. Δεν τον ενδιέφεραν οι θεωρίες αλλά οι άνθρωποι της πράξης. Και αυτούς θέλησε να βοηθήσει ως υπουργός».

Πλήθος κόσμου παρέστη στην ομιλία, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του Συλλόγου των Κηφισιωτών, Βάσω Τσαλαβούτα, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Χριστίνα Κυπραίου και μέλη του Συλλόγου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet