Στην Ελληνογαλλική Σχολή ο Κ. Μανιάτης
Περιφέρεια Αττικής

Στην Ελληνογαλλική Σχολή ο Κ. Μανιάτης

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης παρευρέθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Όραμα και καινοτομία στο Σχολείο του 21ου αιώνα» που διοργάνωσε η Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» (Saint Joseph) σε αίθουσα της Σχολής, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014.

Στην ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι ανάμεσα σας σε αυτή τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η σχολή σας για το κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης που αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό κάθε χώρας.

»Σήμερα η γνώση αποτελεί όλο και μεγαλύτερης αξίας παραγωγική δύναμη. Όμως επιχειρείται να αντικατασταθεί η πολυδιάστατη και επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, η γνώση ως αναζήτηση της αλήθειας, από την χρησιμοθηρική γνώση, τη γνώση που θεωρείται χρήσιμη για την αγορά.

»Το ζητούμενο είναι μια κοινωνία που δεν θα θέτει φραγμούς στη γνώση και παράλληλα θα κατανέμει ισότιμα στα μέλη της τα οφέλη της γνώσης και τα αγαθά της επιστήμης και της τεχνολογίας.

»Η εκπαίδευση θα πρέπει να έχει ως θεμελιακό στόχο να βοηθάει όλα τα άτομα να αναπτύξουν στο έπακρο τις δημιουργικές τους δυνατότητες και να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Να τους προσφέρει την πληρότητα και να τα βοηθά στη βαθύτερη συνειδητοποίηση των αιτιών των προβλημάτων της κοινωνίας.

»Ωστόσο, η εκπαίδευση σήμερα μετατρέπεται σταδιακά σε κατάρτιση και προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στις απαιτήσεις της αγοράς. Δεν έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και επιχειρείται να θεωρηθεί απλώς ως εργαλείο στην υπηρεσία της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

»Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για ένα δημόσιο σχολείο της παιδείας και του πολιτισμού. Ένα σχολείο που θα αναδεικνύει πολίτες με κριτική σκέψη, ικανότητα αμφισβήτησης και δημιουργικότητα, που θα αγωνίζονται να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν δίκαιο και ανθρώπινο. Ένα σχολείο που θα καλλιεργεί στους μαθητές την αγωνιστική στάση ζωής και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

»Ένα σχολείο που θα καλλιεργεί όσα ενώνουν και όχι όσα χωρίζουν τους ανθρώπους. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και θα προάγει τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ελευθερίας της κοινωνικής δικαιοσύνης.

»Είμαι βέβαιος ότι οι δράσεις και πρωτοβουλίες της Σχολής σας θα έχουν συνέχεια.

»Σας ευχαριστώ».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν με εισηγήσεις τους η γενική διευθύντρια της σχολής Soeur Esperance, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας Χρήστος Βασιλάκος, ο ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής Ποιμαντικής Θεολογίας και Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής Αντώνης Ε. Γκορτζής και άλλοι.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet