Φώτης Αλεξόπουλος: 25η Νοεμβρίου 2015… 20 χρόνια μετά το Πεκίνο
Κοινωνία

Φώτης Αλεξόπουλος: 25η Νοεμβρίου 2015… 20 χρόνια μετά το Πεκίνο

Ο τέως δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής και ειδικός γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΝ.ΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, Φώτης Αλεξόπουλος, υπενθυμίζει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, την ιστορική Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ, το 1995, στο Πεκίνο.

Στο μήνυμά του, ο κ. Φ. Αλεξόπουλος σημειώνει:

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών εορτάζεται σε σχέση με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ιστορική Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ, το 1995, στο Πεκίνο.

Πριν από 20 ολόκληρα έτη η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε τη βία κατά των γυναικών ως κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέεται με τις πατριαρχικές, κοινωνικές δομές.

Στην ιστορική συνάντηση του Πεκίνου, μεταξύ άλλων, ορίστηκε η βία κατά των γυναικών επίσημα και καταγράφηκε στις παραγράφους 113 και 118 της «Πλατφόρμας Δράσης». Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει θετικά βήματα για την εξάλειψη της Βίας σε όλο τον «σύγχρονο κόσμο», δυστυχώς σε πολλές χώρες υφίσταται ακόμη καθημερινή βία κατά των γυναικών.

Στη χώρα μας η τηλεφωνική γραμμή SOS, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, έχει δεχθεί, στα 4 χρόνια λειτουργίας της, πάνω από 18.500 κλήσεις, χωρίς φυσικά να υπολογίζεται και ένα ποσοστό της βίας (ειδικά η ενδοοικογενειακή) που δεν καταγγέλλεται. Άρα, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πίσω από αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Όπως γίνεται κατανοητό, η πάταξη του φαινομένου είναι υπόθεση όλων μας και η εξάλειψή του συνιστά δείκτη πολιτισμού και δημοκρατίας.

Ας θυμηθούμε τι μας προσδιορίζουν οι παράγραφοι 113 και 118 της «Πλατφόρμας Δράσης» του Πεκίνου:

“Ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή” (παρ. 113).

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet