Έργα – όχι λόγια για την αντιπλημμυρική προστασία περιμένει ο Δήμος Αμαρουσίου
Κοινωνία

Έργα – όχι λόγια για την αντιπλημμυρική προστασία περιμένει ο Δήμος Αμαρουσίου

Την ικανοποίησή της αναφορικά με δήλωση της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου για συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής (Ρένα Δούρου: Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία) εκφράζει η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου.

Έργα και «όχι λόγια» στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας αναμένει από την Περιφέρεια Αττικής η διοίκηση του Δήμου, σημειώνοντας ότι αναμένεται από την Περιφέρεια έγκριση κονδυλίου για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Αγίου Θωμά και Πολυδρόσου Αμαρουσίου. Αναφορικά δε, με το ρέμα Σαπφούς ο Δήμος θα καταθέσει μελέτη αντιπλημμυρικών έργων προς το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2016 και ζητεί από την Περιφέρεια την ένταξη στον προγραμματισμό της του απαραίτητου κονδυλίου, 20 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Τέλος, και με αφορμή επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου στο ρέμα Σαπφούς (Αυτοψία του αντιπεριφερειάρχη Β.Τ. Αθηνών στο ρέμα Σαπφούς) η διοίκηση του Δήμου αναφέρει ότι ο αντιπεριφερειάρχης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι καθαρισμοί ρεμάτων γίνονται καλοκαίρι και όχι χειμώνα, τονίζοντας ότι όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να κάνουν «σωστά τη δουλειά τους, στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου:

Από την Περιφέρεια Αττικής περιμένουμε έργα κι όχι λόγια για την αντιπλημμυρική προστασία

Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, ότι απαιτείται υπευθυνότητα και συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο.

Ο Δήμος Αμαρουσίου θα στηρίξει την προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου και περιμένουμε ανάλογη στήριξη κι από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Για τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη καταρτίσει με δικούς μας πόρους, αν και δεν ήταν αρμοδιότητά μας, μελέτες για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις γειτονιές του Αμαρουσίου. Κάποια από τα έργα αυτά ήδη έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο ώριμες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν στις Πολεοδομικές Ενότητες του Αγίου Θωμά και του Πολυδρόσου. Αυτό που απομένει, είναι να εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής το απαραίτητο κονδύλι, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για να προχωρήσουν τα έργα.

Γνωρίζουμε ότι χρήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό που απομένει είναι να εγκρίνουν η κυρία Δούρου και οι υπηρεσίες της τη χρηματοδότηση αρχικά των δύο αυτών έργων, όσον αφορά στο Μαρούσι.

Θα είναι το πρώτο βήμα μιας ουσιαστικής και υπεύθυνης συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αμαρουσίου και Περιφέρειας, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόρειου Τομέα της Αττικής.

Το επόμενο καθοριστικό βήμα θα είναι προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, όπου θα ολοκληρωθεί από τον Δήμο Αμαρουσίου η μελέτη διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς. Τότε θα απαιτηθεί η Περιφέρεια Αττικής να χρηματοδοτήσει με 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ την αντιπλημμυρική θωράκιση στο σύνολο της έκτασης που διατρέχει το ρέμα. Στον προγραμματισμό, λοιπόν, του ερχόμενου έτους, οφείλει η Περιφέρεια να εντάξει και την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλο το μήκος της διαδρομής του ρέματος Σαπφούς.

Πιστεύουμε ότι δεν θα μείνουμε στα λόγια αλλά πλέον θα υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια. Η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων μας χρειάζεται έργα κι όχι λόγια. Απαιτεί σχεδιασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο καθαρισμός του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι

Τέλος, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα και τις δηλώσεις της κ. Δούρου, θα θέλαμε να επισημάνουμε την ανάγκη να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών της Περιφέρειας όσον αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων της Αττικής.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο καθαρισμός των ρεμάτων γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες κι όχι τον χειμώνα. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου από την άνοιξη ενημερώνουν με έγγραφά τους τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ανάγκη αυτή. Ο μόνος που ίσως δεν γνωρίζει τη διαδικασία είναι ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε γειτονιά του Αμαρουσίου (Εργατικές Πολυκατοικίες) και διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι «θα γίνει άμεσα ο καθαρισμός του ρέματος Σαπφούς». Αν για τον κ. Καραμέρο, άμεσος καθαρισμός ρεμάτων σημαίνει καθαρισμός τους τον χειμώνα, κι όχι το καλοκαίρι, τότε ας μην απορούμε πώς κάθε χρόνο καταστρέφονται περιουσίες και χάνονται ζωές από τις πλημμύρες. Αν κάνουν όλοι οι αρμόδιοι σωστά τη δουλειά τους, στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο, κι αν τα χρήματα των πολιτών αξιοποιούνται για έργα χρήσιμα κι όχι με πελατειακή – κομματική λογική, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες στην πατρίδα μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet