Ολοκλήρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-13 ζητά από την ΚΕΔΕ ο Αλ. Χαρίτσης
Αυτοδιοίκηση

Ολοκλήρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-13 ζητά από την ΚΕΔΕ ο Αλ. Χαρίτσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση και του προεδρείου της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Γιώργο Πατούλη. Θέμα της συνάντησης ήταν η ομαλή ολοκλήρωση των πράξεων και το κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13, καθώς η προγραμματική περίοδος ολοκληρώνεται, ως προς την επιλεξιμότητα της κοινοτικής συνδρομής, την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Στη συνάντηση προτάχθηκε το θέμα της ανάγκης εντατικοποίησης όλων των σχετικών ενεργειών για την ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13.

Κρίθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, απαραίτητη η επίσπευση όλων των διαδικασιών, εκ μέρους των εμπλεκομένων αρχών (διαχειριστικές Αρχές των ΠΕΠ, δικαιούχοι, κ.λπ.) για την πραγματοποίηση των πληρωμών και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, έως το τέλος του έτους. Καθότι, όπως αναφέρεται «δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις ή διακοπή των εργασιών που υπολείπονται, καθώς όλα τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους».

Επίσης ο υφυπουργός ενημέρωσε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, ότι στην περίπτωση έργων του ΕΣΠΑ 2007-13, τα οποία δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν ή να αποπληρωθούν μέχρι την 31-12-2015, το εναπομείναν οικονομικό αντικείμενο πρόκειται να καλυφθεί μέσω της ιδίας ΣΑΕ από εθνικούς πόρους.

Τέλος, τόνισε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι «οι Δήμοι χρειάζεται να έχουν περισσότερο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020». Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία του υπουργείου με την ΚΕΔΕ, για τον σχεδιασμό των δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου που αφορούν τους Δήμους, θέτοντας ως βασικό στόχο την αποτελεσματική υλοποίησή τους με τη μέγιστη προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet