Επέλαση του χιονιά σε όλη τη χώρα με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια
Κοινωνία

Επέλαση του χιονιά σε όλη τη χώρα με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια που πιθανότατα σήμερα, Δευτέρα, να πέσουν και στο κέντρο της Αθήνας. Προβλήματα προκάλεσε ο χιονιάς σε πολλές περιοχές, ενώ ένα άτομο ανασύρθηκε νεκρό από Ι.Χ. που έπεσε σε χείμαρρο στις Σέρρες. Χιονίζει από τη νύχτα στον Βόλο, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο Έβρος.

Τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Κλειστή, ωστόσο, παραμένει η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Οι χιονοπτώσεις πρώτα θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα κρατήσουν μέχρι το μεσημέρι. Από το Πήλιο και νοτιότερα τα χιόνια θα κρατήσουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα επηρεαστεί κυρίως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Εύβοια, ενώ από την Πελοπόννησο εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα σε Αχαΐα, Κορινθία και Αρκαδία.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική αναμένονται βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 5-6 και στα ανατολικά 6-7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται χιονοπτώσεις με βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Θερμοκρασία: από -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια θα πέσουν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Από το μεσημέρι στη δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα. Θερμοκρασία: από -03 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και στα πεδινά της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Από το βράδυ στην Ήπειρο ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιόνια θα πέσουν στα νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη στα ορεινά – ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στη Κρήτη τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο η χιονόπτωση στα βόρεια και βροχές η σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από τη νύχτα. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: στα βόρεια από 0 έως 06 και στα νότια από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από την Τρίτη. Πιο συγκεκριμένα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις, με βροχή η χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και πεδινά και στα υπόλοιπα παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στον Δήμο Λαγκαδά και στον Δήμο Ωραιόκαστρου στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Δήμο Πολυγύρου ανακοινώθηκε, επίσης, πως λόγω της κακοκαιρίας, στις Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9.00, ενώ τα σχολεία στο Βάβδο και στον Ταξιάρχη δεν θα λειτουργήσουν.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στη Φλώρινα, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:30 το πρωί. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και στις δύο πόλεις.

Στις 09:15 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό, όπως επίσης οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα στους δρόμους από τη χιονόπτωση

Από τα ξημερώματα χιονίζει και στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνι έπεσε και στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό, από ανατολικά προς δυτικά και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου διεξάγεται με δυσκολία, ενώ κλειστό είναι το τούνελ της Τούμπας λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Η Τροχαία έχει διακόψει προληπτικά την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, ενώ εκ περιτροπής σε μία λωρίδα διεξάγεται η κυκλοφορία στο ύψος της Καρδίας πηγαίνοντας προς Χαλκιδική, λόγω παγετού. Ο παγετός κρατά κλειστό και τον δρόμο προς Ωραιόκαστρο.

Στα λευκά ο Βόλος

Πυκνό χιόνι πέφτει από τα ξημερώματα ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου, ενώ στο Πήλιο η σφοδρή χιονόπτωση από το απόγευμα της Κυριακής και καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, έχει δημιουργήσει προβλήματα στους δρόμους και στην κίνηση των αυτοκινήτων.

Όλα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ προς το Πήλιο και συγκεκριμένα από τον Άνω Βόλο και πάνω είναι υποχρεωτική και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η πυκνή χιονόπτωση συνεχίζεται σε όλο το Πήλιο και στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό, αλλά η σφοδρή χιονοθύελλα δημιουργεί έντονα προβλήματα στην περιοχή Καράβωμα προς Ζαγορά, όπου ο δρόμος έχει κλείσει.

Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -8 βαθμούς στα Χάνια, ενώ στον Βόλο στις 7 το πρωί τα θερμόμετρα έδειχναν 2 βαθμούς. Πυκνή είναι η χιονόπτωση και στο Κεραμιδι, στα ορεινά του Αλμυρού και στην Ανάβρα.

Σε κατάσταση επιφυλακής στον Έβρο

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και οι Δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου του Έβρου, μετά τη ρηματική διακοίνωση για υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ, που έστειλαν την Κυριακή οι βουλγαρικές αρχές στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

Η διακοίνωση ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση εντός των επόμενων ωρών περισσότερων από 300 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την περιοχή της Βύσσας και των Καστανέων Ορεστιάδας, καθώς στη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζα και Έβρος, όπου καταγράφονται ήδη 1.000 κυβικά το δευτερόλεπτο με το όριο ασφαλείας περίπου στα 1400.

Το ανάχωμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα παλαιότερα, του ΄54 και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σπάσει.

Ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους Δήμους με την οποία καλεί πολίτες, αλιείς, κυνηγούς και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς, Άρδα, Έβρο και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet